HB.hteam.org

Portal hrvata HB

WHO razmatra nove sojeve koronavirusa i upotrebu potvrda o cijepljenju

Odbor za hitna pitanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastaje se u četvrtak, dva tjedna prije redovnog zasjedanja, da razmatra između ostalog, nove, mnogo zaraznije, sojeve koronavirusa koje zabrinjavaju vlasti širom svijeta.
Sponzorisano

Odbor se sastaje svaka tri mjeseca, ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dva tjedna ranije da razmatraju teme koje zahtijevaju hitnu raspravu, prenosi Beta.

– Radi se o novim sojevima virusa, upotrebi potvrda o cijepljenju i testovima za međunarodne putnike navodi se u priopćenju WHO-a.

Odbor stručnjaka kome predsjedava Francuz Didier Houssin će se sastati danas a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene poslije sastanka, navedeno je u priopćenju.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. siječnja 2020. dao savjet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebreyesusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnog značaja, najvišu razinu uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio, prenosi Fena.

Britanski i južnoafrički sojevi koronavirusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim valom zaraza koji ni zaključavanja, policijski sat i kampanje cijepljenja ne uspijevaju da zaustave.

Prema WHO-u novi soj virusa prvo zabilježen u Britaniji pronađen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja, ali organizacija smatra da je ta procjena vjerojatno manja od stvarne.

Ti sojevi mogu se identificirati samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća.

Treća mutacija, porijeklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedjelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, naveo je WHO u svom sedmičnom izvještaju nazivajući ga “zabrinjavajućim sojem”.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author