HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Rat u Gorskom Karabahu ocijenjen kao nastavak genocida nad Armenima

Predsjednik kršćanske organizacije za ljudska prava “Christian Solidarity International” (CSI) okarakterizirao je da šestotjedni sukob u pokrajini Gorski Karabah ima elemente genocida nad armenskim kršćanima.
Sponzorisano

Predsjednik CSI-a dr. John Eibner nazvao je šestotjedni sukob tijekom jeseni 2020. “trajnim procesom genocida” ukorijenjenim u armenskom genocidu s početka 20. stoljeća. Iz CSI-a ističu kako azerbejdžanskoj vojsci pomažu i Turska te bivši borci Islamske države iz Sirije kao plaćenici.

International Christian Concern (ICC) je dokumentirao izvješća i dokaze kako je Turska u sukobu koristila teroriste Islamske države koji se nisu borili samo protiv vojske nego su i napadali civile koji žive u spornoj regiji Gorskog Karabaha (armenski: Artsakh).

Iako je sukob posljednjih mjeseci zaokupio svjetsku pozornost, vjerska podloga nasilja uglavnom je podcijenjena te se ona ignorira.

Armenija je najstarija kršćanska nacija na svijetu i njezina populacija čini 90% ukupnog broja pripadnika Armenske Apostolske Crkve. S druge strane, Turska i Azerbejdžan, su 95% muslimanske zemlje. Animozitet je ukorijenjen u povijesti sva tri naroda.

Turska Vlada je više puta ponavljala svoj izuzetno antikršćanski stav, posebice u pretvorbi Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju, te zatiranju kršćanske povijesti i baštine kako u samoj Turskoj tako i Siriji to jest na prostoru gdje su nekoć živjeli Armenci kao i ostali kršćanski narodi.

Turski se mediji, kao i oni u Azarbajdžanu, služe sličnom retorikom opisujući sukob s Armenijom kao borbu islama protiv kršćanstva, pružajući samo više dokaza o namjeri i genocidnom ponašanju nad armenskim kršćanima.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author