HB.hteam.org

Portal hrvata HB

HDZ BiH pozvao predsjednika SIP-a BiH i aktualne članove da podnesu neopozive ostavke

HDZ BiH zatražio je u subotu ostavke i procesuiranje članova SIP-a BiH, koji 27 dana od lokalnih izbora u Mostaru nije objavio rezultate.
Sponzorisano

Istovremeno, SDP BiH je pozvao na ponovno brojanje svih glasačkih listića.

U priopćenju dostavljenom iz HDZ-a BiH ističe se kako “vodstvo Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH mora odstupiti i odgovarati za kriminalne radnje koje su omogućili”.

Pri tome su iz HDZ-a BiH izrazili očekivanje kako će članovi SIP-a BiH biti procesuirani budući da su ignorirali dokaze o nezakonitom fiktivnom prebacivanju bošnjačkih birača u većinska hrvatska gradska područja.

Pri tome su posebno negativnom ocijenili ulogu aktualnog predsjednika SIP-a Željka Bakalara, inače bivšeg savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za kojega su ocijenili da je nezakonito imenovan.

HDZ BiH je pozvao “nelegalnog predsjednika SIP-a BiH i aktualne članove da podnesu neopozive ostavke i prestanu prikrivati teška kaznena djela”.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je na temelju prigovora o fiktivnim prijavama bošnjačkih birača pokrenulo istragu koju provodi uz asistenciju policije iz te županije.

Nakon što je ponovnim prebrojavanjem dijela biračkih mjesta Bh blok dobio dodatni, sedmi mandat koji je ranije bio pripisan bošnjačkoj koaliciji koju predvodi SDA, iz SDP-a BiH u subotu su od Suda BiH zatražili ponovno prebrojavanje svih listića.

“Mi u SDP-u BiH smatramo da razmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizirano ponovno prebrojavanje kompromitiraju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se točno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta“, naveli su iz SDP-a BiH.

Prema posljednjim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara pobjednik je HDZ BiH s 13 vijećnika, slijedi SDA koalicija koja je osvojila 11 mjesta, dok su Bh blok kojega čini SDP BiH i Naša stranka te partnerska Prva mostarska partija dobili sedam vijećnika.

Hrvatska republikanska stranka ima 3, a još je jedino srpska lista Ostajte ovdje prešla izborni prag s jednim vijećnikom.

SIP BiH po Izbornome zakonu mora u roku od 30 dana objaviti rezultate lokalnih izbora, a taj rok istječe u srijedu 20. siječnja.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar