HB.hteam.org

Portal hrvata HB

EKO KATASTROFA Ponovo moguća izgradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima

Nakon što je županijski sud u Sarajevu poništio okolinske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana na Bunskim kanalima kod Mostara, nevladine organizacije dobile su prvi dio borbe. Međutim, ona se nastavlja, jer su investitori tražili ponovno izdavanje dozvole.

Moguća izrada mini hidroelektrana na Bunskim kanalima mogla bi dovesti do poplavljenih područja, smatraju mještani i predstavnici ekoloških udruga, a bile bi opasne i za prirodu, jer bi trajno ugrozile zaštićene biljke i životinje.

Na zahtjev udruge da se Bunski kanali uvrste u registar zaštićenih dijelova prirode, iz županijske Vlade su odgovorili da je to nemoguće učiniti, jer takav registar nije uspostavljen ni na federalnoj niti na županijskoj razini.

A to ukazuje, kažu nam iz udruge, da spomenuti lokalitet na rijeci Neretvi uživa potrebnu zaštitu. Podsjetili su kako je i Odjel za urbanizam Grada Mostara ranije odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti.

A okolišnu dozvolu ranije je odobrilo federalno ministarstvo okoliša i turizma, no poništena je od županijskog suda u Sarajevu. Investitor nije odustao i opet je pokrenuo zahtjev za dozvolu.

U međuvremenu je ministarstvo donijelo pravilnik koji otežava izdavanje okolišnih dozvola za mini hidroelektrane, u cilju da se prestanu graditi. Unatoč preprekama na više razina vlasti, investitor ne odustaje. Ali iz ekoloških udruga diljem Bosne i Hercegovine poručuju da od borbe ne odustaju ni oni, piše BHRT.

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author