HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ABU HAMZA AL MASRI Radikalni islamist i terorist koji je sudjelovao u ratu u BiH moli da ga iz SAD-a vrate u Britaniju

Radikalni islamist Abu Hamza al Masri zatražio je da ga vrate iz zatvora u SAD-a u zatvor u Veliku Britaniju, jer se plaši da će oboljeti od koronavirusa, prenio je londonski “Daily Mirror”.

U pismima koje je slao iz svoje ćelije, dijabetičar Abu Hamza tvrdi da bi za njega bila smrtna kazna ako bi obolio od kovida, dodao je “The Sun”.

Abu Hamza, koji služi doživotnu kaznu u ADX Florensu u Coloradu, navodno je napisao da bi mogao dobiti oboljenje mozga, da bi mu mogli otkazati organi i da bi mu mogli amputirati udove.

Također je tvrdio da mu je oduzimanje predmeta, uključujući njegovu električnu četkicu za zube, stvorilo loše higijenske uvjete.

Iz zatvora poručuju da se radi na sprečavanju širenja Covida i da se o Abu Hamzinim zdravstvenim potrebama vodi računa.

U kolovozu 2020. godine on je tužio američke vlasti zbog surovih uvjeta u američkom najčuvanijem zatvoru.

Velika Britanija je izručila Abu Hamzu Americi 2012. godine, nakon što mu je londonski sud odbio žalbu.

Abu Hamzinom suđenju u SAD prethodio je dugotrajan postupak za njegovu ekstradiciju iz Britanije.

Prije izricanja presude Abu njegovi odvjetnici su zatražili od suda da uzme u obzir kako je njihov branjenik ostao bez ruku i oka, dok su tužitelji isticali da je doživotni zatvor jedina prava kazna za njegova nedjela.

Sutkinja iz New Yorka Catherine Forest nazvala je Abu Hamzine akcije barbarskim i nerazumnim i osudila ga na doživotnu robiju zbog podržavanja terorizma.

Proglašen je krivim za više kaznenih djela, uključujući uzimanje talaca i planiranje osnivanja kampa za obuku terorista u SAD.

Bio u BiH

Abu Hamza al Masri sudjelovao je u ratu u BiH, gdje je vršio obuku mudžahedinske jedinice u osnovnoj školi u Jablanici, kod Tešnja.

Kako su još tada pisali mediji, Abu Hamza al Masri je jedne prilike dok je pokazivao kako se rukuje minsko-eksplozivnim sredstvima izgubio ruku i oštetio oko. Ubrzo poslije toga stavio je kuku umjesto ruke pa su ga u Tešnju zvali kapetan Kuka ili jednooki Abu Hamza al Masri, pišu Nezavisne novine.

Abu Hamza je izuzetno poznato ime u svijetu islamskog radikalizma. U vrijeme njegovog uhićenja čitava svjetska javnost je u najmanju ruku bila šokirana beskrupuloznom kampanjom koju je vodio te propovijedima kojima je regrutirao nove islamiste.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author