12/07/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PITANJE IZ NJEMAČKE Gdje je 700 tisuća eura za migrante?

”Na koje konkretne mjere će njemačka vlada utrošiti 700.000 eura hitne pomoći BiH?”, pitali su zastupnici Zelenih u njemačkom Bundestagu Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin. Na njihov upit stigao je odgovor vlade u Berlinu.

Naime, Deutsche Welle izvještava kako su Amtsberg i Sarrazin iz stranke Savez 90/Zeleni su njemačkoj vladi postavili pitanje u šta će se konkretno utrošiti 700.000 eura hitne pomoći njemačke vlade za migrante u BiH, koje konkretne mjere su planirane i kako vlada još namjerava reagirati na humanitarnu katastrofu u BiH?

U odgovoru, koji je stigao od državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Antje Leendertse kaže se kako je u studenom 2020. godine Organizacija za tehničku pomoć (Technischres Hilfswerk -THW) dobila sredstva u iznosu od 700.000 eura za nadogradnju i iznalaženje mogućnosti za smještaj migranata u Bosni i Hercegovini, podesan za zimu.

U uskoj koordinaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) THW u Lipi podržava mjere izgradnje smještajnih kapaciteta putem nabavke i ekspertize. Pored toga, kako se navodi u odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova redovno je u kontaktu s njemačkim Crvenim križem, koji zajedno s Crvenim križem Bosne i Hercegovine analizira potrebe na licu mjesta. U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada surađuje s Komisijom EU i drugim državama članicama EU kako bi podržala države zapadnog Balkana u uspostavljanju sustava azila koji udovoljava evropskim i međunarodnim standardima.

“Sa stanovišta vlade u Berlinu od presudnog je značaja zbrinjavanje svih izbjeglica i migranata na način dostojan čovjeka. To se posebno odnosi na trenutno potpuno neadekvatan smještaj i snabdijevanje izbjeglica u i oko Lipe”, kaže se u odgovoru državne tajnice Antje Leendertse.

Amtsberg, koja je i glasnogovornica Zelenih za izbjegličku politiku i Sarrazin, glasnogovornik i ekspert Zelenih za istočnoeuropsku politiku također su zatražili od njemačke vlade da donese odluku o prihvatu izbjeglica koje borave u BiH, na granici s Hrvatskom.

“Ne smijemo i ne možemo više gledati kako se neuspjeh europske izbjegličke politike prenosi na Bosnu i Hercegovinu. Naša je nacionalna i europska odgovornost spasiti ljude u nevolji i od smrti. Izbjeglice se putem UN-ovog programa za razmještanje izbjeglice moraju distribuirati u EU što je brže moguće. Prve općine kod nas u Njemačkoj su se također složile da ih prihvate. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne smije više ignorirati tu spremnost”, napisali su Amtsberg i Sarazzin u apelu vladi Angele Merkel.

Ističu i kako je smještaj migranata, koji bi bio prilagođen zimskim uvjetima, “apsolutni minimum za koji se njemačka vlada i države članice EU moraju založiti”.

Dodaju i kako su “zaštita vanjskih granica EU i ilegalni pushbackovi na granici BiH i Hrvatske jasni uzroci dramatične situacije na terenu.

Zaključili su i kako nema dovoljno šatora s grijanjem, da svi migranti nemaju pristup čistoj vodi i struji, kao i da mnogima prijeti smrt od smrzavanja na temperaturama ispod nule.

 

hb.hteam.org