HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ursula von der Leyen: Što je prije moguće stižu cjepiva za Zapadni Balkan

Europska Unija uvodi još jednu zonu na COVID-19 mapi, najavila je predsjednica Europske Komisije (EK), Ursula von der Leyen.

Bit će to prema njoj “tamno crvena zona” koja pokazuje gdje je najveće prisustvo koronavirusa.

– Od građana koji dolaze iz ove zone će se zatražiti da se testiraju prije polaska, a po pristizanju će biti obavezan karantena – najavila je von der Leyen nakon samita u formatu video-konferencije u četvrtak uvečer, kako bi članice EU koordinirale mjere za suzbijanja zaraze COVID-19.

Upravljanje granicama unutar EU je u nadležnosti članica tako da svaka ima svoja pravila.

Zemlje članice EU su raspravljale o mogućoj potvrdi cijepljenja koju su pokrenule neke države čija ekonomija zavisi od turizma. Neke druge zemlje članice su pokrenule pitanje potpune zabrane nebitnih putovanja kako unutar EU tako i van bloka.

Međutim, oko ova dva pitanja nema suglasnosti. Kada je riječ o potvrdi cjepiva, kako je objasnio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel to zahtjeva dodatna objašnjenja oko zajedničkih elemenata, kao i “kad kako i u kojom okolnostima bi se ova potvrda koristila”.

S druge strane, lideri zemalja EU su se složili da ne zatvore unutarnje granice EU ali je najavljeno zaoštravanje mjera putovanja.

Europska unija (EU) uvodi novi mehanizam koji će omogućiti bržu distribuciju cjepiva protiv COVIDA-19 u zemljama Zapadnog Balkana, najavila je Ursula von der Leyen.

– Uspostavljamo mehanizam u EU za dobivanje doza od država članica koje se potom doniraju našem susjedstvu na Zapadnom Balkanu – izjavila je von der Leyen potvrdivši da su evropske institucije poduzele ovaj korak nakon što se ispostavilo da je COVAX-u za sada teško da nabavlja cjepiva te da će ovaj mehanizam poslužiti kao prelazno sredstvo, prenosi Radio Slobodna Europa.

Na pitanje kada će biti moguće da zemlje Zapadnog Balkana dobiju europske vakcine, Von der Leyen je samo kratko rekla “što je prije moguće”.

Inače, EK je zatražila od zemalja članica da do ljeta cijepe 70 posto stanovništva. Susjedi EU, u koje spada i Zapadni Balkan, moći će nabavljati cjepiva preko COVAX-a koji je namijenjen za zemlje s niskim i srednjim prihodima, kao i kupovinom od zemalja članica koje će najvjerojatnije imati višak cjepiva protiv COVID-19.

– Ovo su pitanja od vlastitog interesa – što duže virus cirkulira, to je veći rizik. U zajedničkom nam je interesu da dijelimo cjepivo s trećim zemljama – poručila je predsjednica EK, Ursula von der Leyen.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author