HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DANSKA OBRANILA NASLOV SVJETSKOG PRVAKA I ISPISALA POVIJEST! JEDAN ČOVJEK BIO JE NOĆNA MORA ZA ŠVEĐANE

Danska je u finalu SP-a svladala Švedsku 26:24 i tako stigla do drugog naslova prvaka zaredom

Sjediš i gledaš, 60 minuta da ne makneš oko. A ne igra Hrvatska. Sjajan rukomet igrao se i u polufinalu SP-a u Egiptu u čijem će finalu danas igrati Danska i Švedska, dok će prije njih za broncu igrati Francuska i Španjolska.

Danska će braniti naslov svjetskih prvaka osvojen prije dvije godine u njihovom Herningu, Šveđani će ići po naslov svjetskih prvaka koji su posljednji put osvojili baš u Egiptu prije 22 godine. Danskoj će to biti četvrto finale, Švedskoj osmo. Danska ima jedan, Švedska četiri svjetska naslova.

Neki novi klinci

U finalu su jednostavno zato što igraju najbolji rukomet u ovom trenutku. Danska očekivano, jer tijekom cijelog natjecanja igra odlično, a Švedska je napravila pothvat, jer u Egipat je, ponovit ćemo, došla bez dosad nezamjenjivih AppelgrenaTollbringaKallmanaEkbergaNilsenaAndreasa NilssonaEkdahl du RietzaLucasa NilssonaJeppssonaHenningssonaArnesona, pa i bez nešto ranije otišlih Jakobssona i Zachrissona. Čak i bez trenera koji ih je vodio do lani, Kristjana Andressona.

Ovdje su se pojavili neki novi klinci jedna savršene škole rukometa i to je presudilo. Upoznali smo na velikoj sceni Carlsbogarda, Jonssona, Claara, Pellasa, Sandella, Chrintza i shvatili da to ustvari nije iznenađenje u pravom smislu riječi, već rezultat talenta i jednog velikog sustavnog rada jedne od najrukometnijih zemalja svijeta.

U pravu je Lino Červar kada kaže da treba ići njihovim primjerom, ali od njihove siline u obrani, brzine u napadu, mi nismo imali ništa. I nikada nećemo biti oni, jer to nije naš sklop, jer da kod nas 12 igrača otkaže reprezentaciju zbog straha od korone to bi bila nacionalna izdaja, a u Švedskoj je ‘OK’. Nećete, hoće drugi i tako je nekad sjajni srednjak Flensburga, Glenn Solberg, svoj mandat počeo na savršen način. Igraju rukomet, to je to.

– Moram priznati da sam i ja bez riječi, samo jako ponosan na svoju momčad. Igrali smo sjajno od prve do posljednje minute i kontrolirali utakmicu. Obrana savršena, radili smo brze prekide, nismo pustili Francuskoj igru, to je bio ključ – ushićeno je nakon pobjede nad Francuzima zaključio Glenn Solberg.

Igraju rukomet i Danci, u pravom smislu riječi, što dakako nije novost, jer oni su trajna vrijednost svjetske scene. A slična je priča. Vidimo što imamo, pa idemo dalje. Radi se s mladima, pa tako odjednom se pojavi neki Gidsel, neki Jakobsson, fenomenalni Saugstrup na crti, klinac Emil Nielsen sjedi na tribini i gleda kako to rade Niklas Landin i Kevin Möller, a Yannicka Greena nema, jer što će na tribini čovjek +30, bolje da imamo klinca koji će nam trebati sutra… Tako to rade oni…

Brza lopta u napadu

– Nekad ste negativac, nekad heroj. To je sport. Ja sam protiv Egipta bio prvi i to je bila noćna mora. Sada je bilo odlično, a posebno moram pohvaliti mlade igrače pune samopouzdanja koji dolaze tiho, ali velikim koracima na scenu. To je sjajno za vidjeti, tim više jer me podsjećaju na mene nekad davno. Švedska? Ne znam, znam samo da do utakmice treba dobro napuniti baterije – zaključak je Mikkela Hansena, koji je Španjolcima zabio 12 komada.

I igraju rukomet budućnosti, sa 16 ljudi, s čvrstim obranama kojima caruju odlične trojke (Möllgaard, Saugstrup, Hald Jensen kod Danaca ili Carlsbogard, Darj i Frederik Petterssen kod Šveđana) i sjajni vratari (Landin i Moller s jedne, Palicka i Aggefors s druge strane). Znaju se pravila, nema gomilanja i izbora u strahu, onima koji se zovu vjeruje se 200 posto. Napad ne ovisi od visine vanjskih igrača, nego od brze lopte, a tu su savršeno selektirani i taj napad ne traje beskrajno, nego je dio ritma igre, a ritam je paklen, toliko da ga nisu slomile ni Francuska, ni Španjolska. Dobro, Danci imaju Mikkela Hansena, ali jedan je takav.

Španjolci su učinili sve, lomili Dance taktički, polako, imali šansu na kraju uspjeti, ali nisu. Ta Španjolska je dokaz da i sa svojim stilom možeš biti top, samo je upitno kako će riješiti problem kad uskoro odu Raul, Sarmiento, Morros, Maqueda, Guardiola i Canellas. Ribera ubrzo radi na tome, no vidjet ćemo što će reći vrijeme.

Nikada za medalju

Francuzi su se posložili na ovom SP nakon duže vremena. No, imali su peh da u polufinalu ostanu bez dva ključna obrambena igrača Luke Karabatića i N’Guessana, a to je ipak bilo previše za Guillaumea Gillea. No, Francuska je našla način na ovom SP i ta mlada momčad, ako im se izuzmu Guigou i Abalo, samo će napredovati. Šveđani su jednostavno bili predobri da njihove probleme ne bi osjetili.

Dodajmo da Danska i Švedska nikad u povijesti nisu igrale nijednu međusobnu utakmicu za medalju, ovo će biti prva. Inače, to su dvije selekcije koje su odigrale najviše međusobnih susreta u povijesti.

DANSKA – ŠVEDSKA 26:24

DANSKA: N. Landin – M. Landin, Svan Hansen – Saugstrup – M. Hansen, Olsen, Gidsel

ŠVEDSKAPalicka – Wanne, D. Petersson – Darj – Carlsbogard, Gottfridsson, Lagergren.

59′- Jacobsen zabija s krila za +3

56′- Dajr zabija za nadu Švedske

53′- Nakon obrane iz prostora Danci su zaradili sedmerac kojeg je u pogodak pretvorio sjajni Mikell Hansen

51′- Mensah šalje bombu u gornji lijevi kut, a na drugoj strani odgovara Pettersson

49′- Claar nakon dužeg vremena zabija za Šveđane

48′- Saugstrup postiže svoj prvi podogak na utakmici, a Danska po prvi puta u susretu odlazi na +3

46′- Holm je trenutačno najbolji igrač Danske! Novi pogodak ovog puta šutom ispod ruke za +2 Danaca

45′- Tri pogotka u nizu za sjajnog Holma

42′- Novi pogodak za Holma, a Wanne na drugoj strani zabija iz sedmerca

41′- Wane Zabija s krila za Šveđane, a za Dansku iz iste pozicije Holm

39′- Lagergren se sjajno oslobodio svog čuvara i zabio s crte, a na drugoj strani Nielsen postiže svoj peti pogodak na utakmici

37′- Hansen se uspio probiti na crtu i zabiti novi gol za Dance, a na drugoj strani pogodak postiže Lagergren

36′- Gottfridsson nakon solo akcije postiže svoj drugi pogodak na utakmici

34′- Landin zabija s lijevog krila za Dansku

33′- Danska je zaradila novo isključenje, a Šveđani to odmah koriste i vraćaju stvari na početak

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30′- Nielsen fenomenalnom golčinom u rašlje zabija posljednji pogodak u prvom dijelu

28′- Hald je potpuno neometan na crti promašio čitava vrata, Šveđani također na drugoj strani ne koriste svoj napad, a Danci zabijaju na prazan gol preko čitavog terena

27′- Chrintz zabija svoj prvi pogodak na utakmici i diže na novih +2 Švedske

27′- Sjajni 21-godišnji Gidsel zabija s desnog krila za Dansku

23′- Šveđani poveli nakon pogreške Danske i brze kontre

23′- Danci će dvije minute imati igrača manje, Pelas je nakon prekršaja pogodio ponovno sa sedam metara

22′- Rapoloženi Nilsen ponovno postiže pogodak s crte, Danci imaju novo vodstvo! Igra se gol za gol

20′- Nielsen pogađa s crte za novo vodstvo Danske

18′- Nakon pogreške u napadu Danske, Švedska zabija na prazan gol, a odmah u idućem napadu izjendačava razultat u finalu

16′- Nielsen prvi puta na utakmici odvodi Dansku na +2

14′- Muče se Šveđani u posljednjih nekoliko napada i ne prolaze način kako svladati Landina

12′- Wanne zabija lijepi pogodak s lijevog krila

11′- Hansen šutom ispod ruke zabija za Dansku

10′- Gottfridsson bobom u rašlje za novo izjednačenje u Egiptu

8′- Mollgard nakon pogreške Šveđana i brze kontre zabija pogodak za Dansku

7′- Dva brza gola s jedne i druge strane za 4:4 u velikom finalu

6′- Sjajno je Švedska odigrala napad na krilo, ali brani Landin

5′- Jedan od najboljih igrača svijeta Mikkel Hansen postiže svoj drugi pogodak na utakmici

5′- Sandel zabija za Švedsku

4′- Nakon dva neiskorištena napada s jedne i druge strane Carlsbogard dovodi Švedsku u novo vodstvo, ali Hansen na drugoj srani zabija za Dance

2′- Jensen zabija na drugoj strani za Dansku

1′- Wanne je prvi napad Šveđana na utakmici pretvorio u pogodak

1′- Utakmica je počela!

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author