HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ništa od dogovora BH Bloka i Koalicije za Mostar: “Dugo je do petka…”

“Koalicija za Mostar” i “Bh. blok”,čiji su predstavnici danas održali prvi zvanični sastanak nije uspjela dogovoriti širu koaliciju za osiguranje većine u budućem Gradskom vijeću Mostara.

Baralija je nakon sastanka predstavnika Koalicije za Mostar koju predvodi SDA i BH Bloka (SDP i Naša stranka) navela kako nije dogovorena ni podrška kandidatima za gradonačelnika, odnosno, da i BH Blok i Koalicija za Mostar idu sa svojom kandidaturom, prenosi Dnevnik.ba.

“Spremni smo jedni i drugi podržati pozitivne prijedloge iz naših programa. Bez obzira hoće li biti koalicija ili ne, bit će prohodnost za sve pozitivne prijedloge kada se oformi vijeće”, kazala je Baralija, inače novoizabrana vijećnica Naše stranke u GV Mostara.

“Mi i dalje idemo sa svojom kandidaturom kao BH blok, Koalicija sa svojom. Nismo se dogovorili oko toga, tko će kome dati podršku kao kandidatu ako prođe prvi ili drugi krug. Nikad se ne zna što će se sve dogoditi do petka, imamo neke članove i članice vijeća koji su saznali da su pozitivni na koronavirus. Hoće li se pojaviti, kako će tko glasati”, dodala je.

Guzin je pak rekao kako je BH bloku ponuđena vrlo eksplicitna ponuda Koalicije za Mostar da se u Gradskom vijeću formira jedna šira koalicija u kojoj bi bili Koalicija za Mostar, BH blok i HDZ.

”Naši argumenti su da bi to bila veća većina od dvotrećinske gdje bi prohodnost odluka bila dobra i time bismo zadovoljili sve ono što treba Mostar – brzo donošenje i brzu implementaciju svih odluka Gradskog vijeća. Ponudili smo kao Koalicija da bi, ako bi Baralija u prvom krugu dobila više glasova od kandidata Koalicije za Mostar, koalicija u drugom i trećem krugu podržala Baraliju. Međutim, na naše pitanje bi li to bilo i u obrnutom smjeru, nismo dobili potvrdan odgovor kao ni na pitanje oko koaliranja u Vijeću”, rekao je Guzin.

Kaže kako nije sporna kandidatura Baralije za gradonačelničku poziciju.

“Izborni rezultat i kapacitet svugdje u demokratskim društvima je jasan da onaj tko ima najviše glasova da je logično da ima i neku prednost prilikom kandidiranja i da računa na tu poziciju”, istaknuo je kandidat SDA za gradonačelnika Mostara.

Baralija je s druge strane istaknula kako je moguće da dođe do promjena do petka kad je zakazana konstituirajuća sjednica GV Mostara.

“Mi ne znamo do petka hoće li biti nekog novog kandidata. Možda će HRS imati svojeg kandidata. Bilo tko može predložiti bilo koga. I ne bih raspravljala koliko tko ima ruku jer se većina nije izrazila oko kandidata”, izjavila je.

I Baralija i Guzin su pak naglasili kako službenih pregovora s HDZ-om BiH nije bilo.

Podsjećamo kako je HDZ BiH pobjednik izbora za Gradsko vijeće Mostara i bez njih se nikakva vlast u gradu neće moći formirati. Ukoliko bi se nekako i formirala, onda definitivno neće biti funkcionalna, jer bi to praktično značilo da gradom pokušavaju upravljati isključivo bošnjačke stranke, što je unaprijed osuđeno na propast. Svaka stranka koja želi dobro Mostaru i Mostarcima mora uvažiti na izborima iskazanu volju građana Mostara.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author