HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Čolak i Špirić protiv sudjelovanja nelegalnog SIP-a, Dodik ne vjeruje u dogovor u BiH, a Izetbegović želi veći angažman EU i SAD-a

RADNA GRUPA ZA IZMJENU IZBORNOG ZAKONA?

“Ne podržavamo da u toj skupini trebaju biti predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva, prije svega što tvrdimo je povjerenstvo izabrano suprotno zakonskim odredbama i kao takvo nezakonsko tijelo ne može donositi zakonite odluke”, kazao je Čolak.

Prema svemu sudeći, priča o Izbornom zakonu će obilježiti ovu godinu, kao uvod u 2022.. Na idućoj sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se inicijativa međunarodne zajednice da se ponovno formira radna grupa. Iz Izaslanstva EU za BHRT su kazali da je formiranje grupe važno za izradu nacrta izmjena Izbornog zakona.

“Bh. vlasti trebaju unaprijediti izborno zakonodavstvo u BiH u skladu s europskim standardima. Očekujemo pokretanje aktivnosti po ovom i drugim ključnim prioritetima bez daljnjeg odlaganja. Više puta smo naglasili da 2021. nije izborna godina i predstavlja jedinstvenu priliku za reforme”, kazali su iz Izaslanstva EU.

“To može biti dobro ako te radne skupine ne budu preglomazne i ako tu budu sjedili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti. Naravno, te skupine mogu biti samo paravan, ako se ne želi nešto napraviti, pa bi se s tim skupinama htjelo samo odugovlačiti proces”, kazao je Bariša Čolak.

LJUBIĆ: Kandidatskog statusa za članstvo u EU neće biti bez izmjene Izbornog zakona

Novu radnu grupu za dogovor Izbornog zakona činili bi predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara, ali i predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva.

“Ne podržavamo da u toj skupini trebaju biti predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva, prije svega što tvrdimo je povjerenstvo izabrano suprotno zakonskim odredbama i kao takvo nezakonsko tijelo ne može donositi zakonite odluke”, dodao je Čolak.

“Mi mislimo da to ne bi bilo dobro jer je SIP izabran nelegalno, kršio Izborni zakon i to ga delegitimira da bude dio reforme izbornog zakonodavstva”, kazao je Nikola Špirić.

Bakir Izetbegović je za daljnju provedbu Mostarskog sporazuma, odnosno izmjena Izbornog zakona, tražio snažnije uključenje predstavnika EU i SAD-a. Predstavnici Međunarodne zajednice dali su potporu reformama, ali navode kako će promjene ovisiti o spremnosti čelnika ove zemlje da preuzmu odgovornost i naprave kompromise. U kompromise, ipak, ne vjeruje Milorad Dodik.

“Ja ti ne vjerujem u dogovor u BiH. Ne vjerujem da će doći do izmjene Izbornog zakona. Ne vjerujem da će se to normalizirati”, kazao je Milorad Dodik.

No, koliko su normalizacija i dogovor potrebni podsjetio je čelnik Glavnog vijeća HNS-a, kao i na činjenicu da bez izmjena Izbornog zakona nema ni kandidatskog statusa BiH.

“Iz međunarodne zajednice, iz centara moći, stižu signali da će se to morati uraditi”, kazao je Ljubić.

 

 

Ostavite facebook komentar

About The Author