Čović i Bakir se sastali i otkrili kada će riješiti Izborni zakon

U vezi s ranijim stavovima, Izetbegović je kazao da želi pojasniti neke stvari.

U Parlamentu BiH održan je sastanak visokih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA predvođen predsjednicima tih stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Izetbegović je kazao da nisu ulazili u bit priče o Izbornom zakonu, već su govorili o sveobuhvatnoj dinamici pregovora ove dvije stranke. Formirane su tri grupe, kazao je Izetbegović.

– Kada je u pitanju FBiH, razgovarali smo o formiranju nove strukture vlasti, dogovorima SDA i HDZ-a koji nisu nikada implementirani. Bit će formirana radna grupa i do kraja ožujka treba biti završeno sve što je u vezi s pitanjem FBiH. Druga grupa je ranije formirana, ona će se baviti izmjenama Izbornog zakona i očekujemo da se definira model rješenja, a konture ćemo odrediti do kraja mjeseca travnja – pojasnio je predsjednik SDA.

U vezi s ranijim stavovima, Izetbegović je kazao da želi pojasniti neke stvari.

– Hrvati su, naravno, ravnopravan konstitutivan narod. Ja sam govorio o tome da se u zastupničkim domovima događa da je volja manjine ispred volje većine – kazao je Izetbegović.

Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH.

– Dakle, intneziviranjem dogovora koji se odnosi na impelentaciju 14 prioriteta koje je odredila Europska komisija, zajednički tim će raditi intenzivno kako bi se ispunili zahtjevi za dobijanje kandidatskog statusa i kanimo napraviti jedan bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja godine – rekao je Izetbegović.

Čović je rekao da su dobili poruke ohrabrenja.

– Moramo praviti dogovore oko svega da bi dobili kandidatski status. Prokomentirali smo izbore u Mostaru i bili sretni da smo mogli konačno okončati taj proces. Drugi sporazum koji smo potpisali, kada smo pravili sporazum o Mostaru, je bio o Izbornom zakonodavstvu. Današnji sastanak je poslužio da mi sljedeći tjedan imamo razgovore gdje ćemo biti gospodin Izetbegović i ja. A ubuduće, što se tiče pregovora, sve ispred HDZ-a će predvoditi gospodin Čavara. Kada je upitanju Izborni zakon, sljedeći tjedan ćemo sjest i nastojati usaglasiti stavove oko izbornog zakona i naravno svih tehničkih pitanja. Sve ovo je isključivo razgovor HDZ-a i SDA. Nakon nekog vremena uključit će se sve stranke zainteresirane za ovaj proces – kazao je Čović.

Čović ističe i kako će se federalna pitanja riješiti do kraja četvrtog mjeseca.

– Do kraja šestog mjeseca ćemo završiti, to je crvena crta. S pravom tražiti da nam daju kandidatski status jer on sam po sebi puno znači. Da imamo kandidatski status to bi nam olakašalo priču o cjepivu i svemu drugom. To su tri stvari koje smo dogovarali danas. Do kraja trećeg mjeseca federalna pitanja da ostavimo, izborni zakon do kraja četvrtog mjeseca. Poslije toga sljede razgovori na razini Vijeća ministara o 14 prioriteta – rekao je Čović.

 

 

hb.hteam.org