HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Nećete vjerovati, ali uskoro se na Rostovu gradi džamija “Alija Izetbegović”

Investitori projekta su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, koji su, kako je potvrđeno, dobili sve potrebne dozvole za izgradnju prve džamije.

Ovog ljeta na Rostovu, između Bugojna i Novog Travnika, počinje izgradnja džamije koja će nositi ime po Aliji Izetbegoviću, objavio je portal Radio Sarajeva.

Investitori projekta su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, koji su, kako je potvrđeno, dobili sve potrebne dozvole za izgradnju džamije, koja bi trebala biti izgrađena na imanju bračnog para, a koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra “Biser Rostovo”, na prostorima bugojanske općine.

“Ne velika. Neka bude čista i bijela i želim da nosi ime Alije Izetbegović”, kaže Ismihana Agić – Dizdarević, mlada arhitektica rodom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koja živi i radi u Beču da su bile riječi investitora.

“Prvo pitanje na ovaj zadatak je bilo: Kakva je džamija koja nosi ime Alija Izetbegović? Velika, moderna, zasvođena džamija sa nekim posebnim ukrasima? Moj odgovor na ovaj projektni zadatak i na ovo pitanje je bio – gradimo bosansku džamiju. Naime, položaj Bosne i Hercegovine, obilje drveta i kamena te konfiguracija terena su imali značajnu ulogu na općenitu arhitekturu, pa tako i na arhitekturu džamija. Najveći broj džamija u našoj domovini čine džamije sa krovom na četiri vode. Tu su male džamije koje održavaju bosansku arhitekturu, imaju manju vezu sa orijentalnom, ali više sa lokalnom arhitekturom”, navela je.

“Jednostavna, stoji na kamenu, sa drvenim prozorima, krovom na četiri vode i munarom od drveta… Ovaj skromni ansambl čine džamija, njen prateći pomoćni objekat sa abdesthanom, toaletima te tehničkim prostorijama, parking prostor, te rekreativne površine”, objašnjava Agić-Dizdarević.

Investitor Izudin Herceg, koji živi i radi u Austriji, objasnio je svoje i motive svoje obitelji da uđu ovaj projekt.

“Zadovoljan sam svim što imam u životu, bio sam zadovoljan i kad nisam imao. Sve je to život i naša kušnja. Džamiju ću, ako Bog da, nazvati po skromnom čovjeku, koji je bio pun vjere u Milostivog, što mu je dalo snagu da pobjedi svaku kušnju. Mislim na predsjednika, Aliju Izetbegovića, iz čijeg života sam naučio da vrijedi biti skroman, pobožan i hrabar u Istini”, kazao je Herceg.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author