HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Putujete li iz Stoca prema Neumu, ovo nemojte propustiti

Uživate li u ljepoti panoramskog pogleda, onda je brdo Budisavina iznad Svitave jedno od mjesta koje svakako trebate posjetiti…
Prekrasan pogled s Budisavine.

Tim prije što na vrh ovog brda čija je visina 587 metara relativno jednostavno možete stiži. U to se danas uvjerila ekipa HMS-a, vozeći se iz Mostara preko Stoca prema Neumu. Iz Stoca nakon 14 kilometara vožnje, od čega je 9 kilometara novim magistralnim putem, kod mjesta Stolovi skrećemo na stari uski asfaltni put. Nakon tri kilometra vožnje u mjestu Vinine skrećamo desno i za pet minuta smo u selu Dašnica, koje se nalazi ispod vrha Budisavine.

Selo Dašnica ispod vrha Budisavine. 
Brdo Budisavina iznad Svitave

A odavde puca prekrasan pogled na Svitavu i Svitavsko jezero, koje uz Deransko čini park prirode Hutovo blato. S vrha Budisavine kao na dlanu vam je i cjela čapljinska općina, te Gabela i Metković u susjednoj Hrvatskoj.

Nakon kraćeg uživanja u pogledu s Budisavine, vraćamo se nazad do Vinina, odakle za tri minute vožnje stižemo na Cerovicu. Uvjeravamo se kako su radovi na posljednje dvije dionice Stolovi- Cerovica i Cerovica- Hutovo u punom jeku. Rok za njihov završetak i ujedno završetak cesta Stolac- Neum je kraj ove godine.

Ako kad kreneta putem iz Stoca prema Neumu osim na Budisavinu preporučujemo vam i da svratite u svetište kraljice Mira u Hrasnu, koje se nalazi upravo u blizni Cerovice.

To je službeno svetište Trebinjsko-mrkanjske biskupije gdje svake godine u svibnju mjesecu, na Majčin dan, hodočasti tisuće vjernika iz Hercegovine i Hrvatske.

Zavičajni muzej u svetištu kraljice mira u Hrasnu. 

Uz crkvu izgrađenu krajem 19 stoljeća, gospin kip na brdu Gradina, u Svetištu se nalazi i zanimljiv zavijačni muzej starina i Galerija, sa slikama poznatih majstora kista, uz ostale i Ede Murtića koje vrijedi posjetiti.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author