HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Kontrec o Mamićevim optužbama: ‘Ako je ovo istina onda nekim ljudima nije mjesto u pravosuđu’

Teško mogu reći očekujem li sankcije. Sankcije će eventualno donijet DSV nakon provedenog postupka. Za zahtjev znam iz medija, a na DSV-u je sada hoće li suce ih razriješiti, rekao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec u emisiji HRT-a Studio 4 na pitanje kakve bi mogle biti stegovne sankcije protiv sudaca za koje je predsjednik županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban poslao je DSV-u zahtjev za razrješenje zbog druženja s osuđenikom Zdravkom Mamićem.

Suce ne može abolirati iako je Zdravko Mamić osuđen. Interes udruge sudaca je točno utvrditi što je istina i da se s tom istinom kasnije postupa. Ako se utvrdi to što se govori onda nemam nikakve dileme da nekim ljudima nije mjesto u pravosuđu, rekao je Kontrec.

Nije mu normalno da se suci druže s osobama o kojima sud odlučuje.

– Sudac uvijek mora paziti na svoj integritet upravo da se ne bi ovo dogodilo. Kodeks sudačke etike jasno propisuje kakvo bi ponašanje suci u takvim slučajevima morali imati, Druženje s osobama protiv kojih vode postupak izvan suda je apsolutno nedopustivo, rekao je.

Na pitanje hoće li hrvatsko pravosuđe nakon slučaja Mamić ikada biti isto i činjenicu da ga neki proglašavaju reformatorom hrvatskog pravosuđa Kontrec je rekao da ne bi govorio.

– Mamić je trenutačno pravomoćno osuđena osoba, naglasio je.

Komentirao je i da na optužbe Zdravka Mamića ne reagira predsjednik Vrhovnog suda.

– Predsjednik Vrhovnog suda demantirao je cijelu priču. Koje će postupke dalje pokretati to će on vidjeti, ja to ne znam. Neka se utvrdi istina. Čuveni stick je u USKOK-u od 8. listopada. Zaista ne mogu reći je li USKOK po tome nešto radi. Iz njihovog očitovanja proizlazi da su oni na tom predmetu odmah počeli raditi. Meni se čini da s obzirom na značaj i težinu optužbi koje su iznesene taj predmet treba imati prioritetnu važnost i što prije doći do istine, rekao je Kontrec.

O prijeporima predsjednika Republike i predsjednika Vlade oko izbora predsjednika vrhovnog suda rekao je kako je prije mjesec dana Udruga sudaca je jasno izrazila svoj stav.

– Imamo ustavne odredbe, imamo odredbe zakona o sudovima i neovisno o tome tko će biti predsjednik Vrhovnog suda, a predsjednik Vrhovnog suda će u konačnici prema sadašnjem rješenju biti onaj koga izabere Sabor,. Bitno je da ta procedura bude poštivana da nema nikakvih posljedica, eventualne povrede zakona u tom postupku izbora, rekao je Kontrec.

– Osobno mislim da ustavno rješenje da predsjednik predlaže predsjednika Vrhovnog suda, a da Sabor bira je napola rješenje, druge europske zemlje takvih rješenja nemaju. Zbog čega se predsjednik Ustavnog suda ne bira u Saboru, a direktno suce Ustavnog suda bira Sabor .To je nešto o čemu se može raspravljati. U masi drugih zemalja u Europi predsjednika Vrhovnog suda bira sudbena vlast. Hoće li tako biti u Hrvatskoj kroz neko vrijeme ja to ne znam. Mi imamo trenutačno rješenje ovo koje imamo, da predsjednik predlaže na temelju prethodno pribavljenog mišljenja opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe, a da je zakonom o sudovima propisana dodatna procedura. Moram napomenuti da je kod zadnjeg biranja Vrhovnog suda bilo je puno povika da se to radilo u zadnji čas, da se nisu vidjeli programi, da se ne zna što treba činiti budući predsjednik Vrhovnog suda i krenulo se u izmjenu zakona koju su svi hvalili kao odlično rješenje, a sada se postavlja pitanje ustavnosti. Pričekajmo da Ustavni sud odluči o ustavnosti, pa ćemo biti svi pametniji, objasnio je Kontrec.

Na pitanje može li čovjek na ispitu pasti kao čovjek, ali ne kao sudac Kontrec je rekao da su to dsvije stvari koje su usko povezane.

– Ako ste pali na nekom ispitu kao čovjek onda ste definitivno pali i kao sudac. Povjerenje u pravosuđe, povjerenje u sudbenu vlast, povjerenje u sudove je u Hrvatskoj formirano kroz vidljivo pravosuđe. To su veliki kazneni predmeti koji se vode protiv poznatih osoba, a njih ima desetak. Prošle godine je riješeno 1,1 milijun predmeta i tvrditi da sve ovo drugo ne valja je vrijeđanje svih onih koji korektno i pošteno rade svoj posao, smatra Kontrec.

 

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author