Sebija Izetbegović neće odstupiti, bila bi to Bakirova eutanazija i ‘smrt dinastije’

Utopija je i velika zabluda makar i na trenutak ponadati se da će neukrotiva Sebija Izetbegović, supruga načetog bošnjačkog nacionalnog poglavice  Bakira Izetbegovića pokleknuti pred silnim pritiskom javnosti, političkih i profesionalnih rivala, obitelji žrtava navodno neispravnih respiratora i odstupiti s pozicije ravnateljice sarajevskog Sveučilišnog kliničkog centra.  

Sebija Izetbegović je tvrdoglava i borbena do besvijesti i zasigurno joj ne pada na pamet sama sebi presuditi i dopustiti ‘aždajama’ različitih sojeva da likuju iznad njezinog životnog sloma.

Objektivno, ona još uvijek i nema poseban nagon za podnošenje ostavke iz čista mira. To bi mogla učiniti samo visoko moralna, razumna i neopterećena  osoba.

Najmoćnija žena u državi

Međutim, Sebija Izetbegović je definitivno puno više u bošnjačkom društvu i životu od obične ravnateljice jednog Kliničkoga centra pa neka je i najveći u državi.

Ona je najmoćnija žena u zemlji, ona je šefica iz sjene u najjačoj bošnjačkoj stranci, Sebija je supruga nacionalnog poglavice. Zbog svega je gubljenje vremena, velika iluzija, zahtijev i pritisak da Sebija Izetbegović dragovoljno prepusti fotelju ravnateljice KUCS, uz svo silno uvažavanje opravdanog gnjeva obitelji žrtava koje su umrle u njezinom dvorištu ili svih onih poniženih pacijenata i protjeranih liječnika.

Suprugu Bakira Izetbegovića treba naprosto neutralizirati iz ključnog centra političke nadmoćnosti, formalmo, dakle, s pozicije dopredsjednice Županijskog odbora SDA u Sarajevu, ništa manje stvarno je odstraniti od centrale SDA.

To bi vjerojatno bilo spasonosno ozdravljenje SDA, odahnuli bi mnogi vrijedni dužnosnici I članovi stranke. Međutim, to ne smije nitko unutar zidina niti spomenuti, ali iz nekog izmještenog centra moći očigledno imaju hrabrosti i alibije.

-Samo prisustvo Sebije Izetbegović dovoljno je Radončiću i Konakoviću da u Sarajevu osiguraju glasove koji će im omogućiti vladavinu još četiri godine. Ali to što će Konaković, Kojović i Nikšić vladati još četiri godine u Sarajevu nije nikakav problem. Naprotiv. Problem je što Sebija Izetbegović slabi Bakira Izetbegovića i pregovaračku poziciju SDA o ključnim pitanjima za ovu državu, navodi u jednom pasusu sarajevski novinar koji često u svojim radovima ne krije idolopoklonstvo prema bračnom paru Izetbegović, mnogi kažu sve po diktatu šefa OSA-e Osmana Mehmedagića.

Živi misterija što je nagnalo tog vlasnika  jednog portala da uopće preporučava Sebiji povlačenje, jer njezino ime se ne smije niti izustititi uzalud a kamoli joj  stavljati sol na ranu i savjetovati “samoubojstvo”.

Vrlo je indikativna teza da “Sebija slabi Bakirovu i poziciju SDA.”  To je  neupitno vrlo jaka poruka koja je odnekuda morala doći do lojalnog novinara.

Neće odstupiti

Sebija jeste dozlogrdila mnogima, ona je stvorila brojne neprijatelje, ali prva bošnjačka dama po cijenu “prolivanja krvi” neće odstupiti, bila bi to Bakirova eutanazija i “smrt dinastije Izetbegović”. Suprugu vođe SDA može iz KUCS-a   prognati samo obaviještajno-pravosudna ruka, nitko više.  Oko vrata je opako steže mokro uže, fatalni “respiratori”.

-Zato, direktorice Izetbegović vrijeme je da odete s čela Kliničkog centra. Bilo je davno, ali je sada krajnje vrijeme da se izdignete iznad opsesije vladanja i autokratije.  Pokazali ste da ne možete drugačije sem diktaturom, strahom, samovoljom i neprihvatljivom količinom bahatosti upravljati vitalnim sustavom  ovog društva. Umjesto da stranačko – podaničke kadrove koristite i pritiskate da vas brane, otiđite, na vrijeme i dok je taj mirni odlazak još prihvatljiv.

Jer, direktorice Izetbegović, kada sam vas uporedio s Elenom Čaušesku mnogi su mi prigovorili da sam pretjerao. Zato ne budite kao Elena i ne čekajte dešavanje naroda s potencijalno velikim sigurnosnim rizikom, još je jedna topla  sugestija, ovoga puta zasigurno ne baš naklonjenog sarajevskog analitičara.

-Stotinama tisuća građana koji vam govore NE, i neće više trpiti vaš obiteljski teror, iživljavanje, poniženja i uništavanje ove zemlje koje traje tri decenije. A prije svega, imate problem s istinom i onim što se saznaje o vašim nedjelima. E toga se vi bojite. S pravom, poručili su iz Radončićevog tornja.

Poraziti SDA

Jedan od najpoznatijih i ponajboljih sarajevskih novinara Senad Avdić u svojoj velikoj raščlambi ukazuje na duboke korjene dinastije Izetbegović, od Alije pa do Bakira i Sebije, njihovu žilavost i vitalnost.

Podsjeća na silu procesa, taloženje mulja, kriminal i likvidacije  te brojne neuspjele pokušaje da se bošnjački narod i društvo oslobode okova obiteljske  diktature.

“Sve te procese nije mogao zaustaviti Haris Silajadžić (a nije da se nije trudio preko svojih namještenika u politici, ministarstvima, parlamentima, policiji, pravosuđu. U kaznenoj  prijavi, svojevrsnoj “crnoj knjižici” “alijevštine”, pa i “arijevštine” koju su 2002. godine Uprava federalne policije i Federalna obavještajno-sigurnosna služba (FOSS) uputile Federalnom tužiteljstvu, otkriveni su tragovi i putevi desetina milijuna maraka zatamnjenih u ratu i raspoređenih među 10-ak (p)ovlaštenih osoba; rasvijetljeno je nekoliko mučkih likvidacija koje su se unutar tog bešćutnog miljea ili dogodile ili njime bile inspirirane; “nacrtane” su sheme i mehanizmi ličnog bogaćenja i pljačke narodnih para, šverc humanitarnom pomoći; na bejan je izašlo posesivno, nakazno, nenarodno lice SDA-ove duboke države…

Pravosuđe se time do dan-danas nije pozabavilo, a lideri Alijanse su bili tih godina zauzeti pozicioniranjem vlastitih žena, instaliranjem sinova, braće i zemljaka na “izvorišta para” u javnom sektoru i državnim firmama. Ako se dovede u pitanje “Alijino naslijeđe”, “genetski model” u sferi kadrovske politike, koji je instalirao srednjovjekovnu “nasljednu demokraciju”, koja ne prestaje gušiti ovo društvo/što preko sina, papučarskog đon-obraza, što putem neukrotivo posesivne supruge-snahe) mnoge bi se porodice obogaćene i promovirane na toj matrici, ako ništa drugo, štrecnule i presabrale i unijele barem malo opreza ili iznuđene čestitosti u svoje javno djelovanje”.

Problem Sebije Izetbegović nije udomljen u KUCS, ona je siva eminencija i “stigma” najjače bošnjačke stranke SDA. Jednostavno, ako je nemoguće Sebiju ukrotiti onda treba poraziti SDA i poslati je u povijest. Drugog izbora za Bošnjake nema.

 

 

hb.hteam.org