17. siječnja 2022.

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

STRAVIČAN ZLOČIN Obilježena 28. godišnjica stradanja Hrvata u selu Trusina kod Konjica

Danas se obilježava 28. godišnjica od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica kada su pripadnici tzv. Armije RBiH upali u selo i ubili 18 civila hrvatske nacionalnosti te postrojili i streljali četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. 

Pripadnici obitelji ubijenih, izaslanstvo HNS-a BiH,  ministar branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata su položili vijence na spomen obilježje žrtvama Trusine nakon čega je na mjesnom groblju služena Sveta misa.

Misu je predslavio i propovijedao župnik u Podhumu-Žitačama fra Ivica Karatović. Koncelebriralo je šest svećenika iz susjednih župa te Sarajeva.

U prigodnoj propovijedi fra Ivica je zahvalio nazočnima koji su došli na misu i što ne zaboravljaju svoj kraj i korijenje te istaknuo kako se “ratom nikad ništa nije dobilo”. Nasuprot poslovice kako je “čovjek čovjeku vuk” zaželio je da ljudi jedni drugima budu janjad. Posvijestio je kako kroz život treba pomagati drugima, biti dobar čovjek koji može pogledati druge u oči, a Bog će svakome na kraju života suditi prema njegovim djelima.

Misi je nazočilo 80-ak osoba, kako iz župe tako i vjernika pristiglih iz ostalih dijelova BiH. Skromno druženje uz evociranje uspomena nastavljeno je u organizaciji fratara te po obiteljskim kućama uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Misu je predslavio i propovijedao župnik u Podhumu-Žitačama fra Ivica Karatović. Koncelebriralo je šest svećenika iz susjednih župa te Sarajeva.

Predsjednica udruge hrvatskih stradalnika Hrvata iz Trusine Dragica Tomić rekla je da je najteže to što su žrtve ubijane pred očima njihovih najmilijih.

“Emocije ovdje prorade svaki put i neka to bude opomena da se bilo gdje više ne dogodi zločin. Vojnici koji su bili zarobljeni ubijani su pred svojim obiteljima, što je stravično”, rekla je Dragica Tomić.

Inače, selo Trusina nalazi se u Općini Konjic u Federaciji BiH, a u njemu je prema popisu iz 1991. živjelo 309 stanovnika od kojeg je ukupnog broja bilo 155 Hrvata, to jest 50.2 % stanovništva te 152 Bošnjaka i nekoliko ostalih.

Podsjetimo, tog krvavog 16. travnja 1993. pripadnici Armije BiH su nakon inicijalnog puškaranja pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probili hrvatsku obranu i tom prilikom zarobili bojovnike. Šest pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na različitim lokacijama. Preostali, uglavnom žene i djeca, bili su zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni iz sela.

 

 

hb.hteam.org