SLOVAČKI VELEPOSLANIK O HRVATIMA U BIH Zbog tweetova gubimo simpatije prema vašem narodu, nema povoda da se pravdam

U nedjelju se Martin Kačo, veleposlanik Slovačke u BiH, uključio u raspravu na Twitteru te u izrazito nediplomatskoj maniri neizravno Hrvatima u BiH poručio da zbog nekih tweetova “gubimo simpatije prema vašem narodu” očito misleći pri tome na bh. Hrvate, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, tviteraš Anto Barić podijelio je vijest o tome kako Češka protjeruje 18 ruskih diplomata uz opasku u kojoj je označio slovačkog ministra vanjskih poslova Ivana Korcoka te veleposlanika Slovačke u BiH Martina Kaču. Njih je označio jer, osim što je veleposlanica BiH u Češkoj, Martina Mlinarević je i nerezidentna predstavnica BiH u Slovačkoj tako da veleposlanstvo BiH u Pragu “pokriva” i Bratislavu.

“Šta čekaju s Martinom Mlinarević Sopta? Kad je protjeruju? Dotična je vrsni falsifikator i manipulator”, napisao je Barić na Twitteru.

U objavi označeni veleposlanik Kačo odgovorio je Bariću upitavši se kakve veze ima to što se događa u Češkoj s imenovanjem i djelovanjem veleposlanice BiH u Pragu.

Barić je nastavio diskusiju i upitao Kaču je li siguran da osoba koja vara i lažno se predstavlja, te svoju povijest falsificira kako bi dobila veleposlaničko mjesto u Češkoj, nije “sutra” potencijalna prijetnja i za Češku i njen narod.

Potom su se u raspravu uključili i drugi korisnici Twittera.

 

 

 

Kačo je ovoj temi posvetio i drugi tweet koji je zbog ograničenja broja znakova u objavama na Twitteru morao biti podijeljen u dva dijela.

“Mislim da Vama, g.Bariću, u stvari smeta izbor g. Ž. Komšića, koji je predložio g.Mlinarević na post veleposlanice u Pragu i koju je imenovalo svom odlukom Predsjednišstvo BiH. Ako vjerujete/imate dokaz da nešto nije u skladu sa zakonskom praksom u BiH, obratite se u sud. Dokaze da g.Mlinarević predstavlja sigurnosnu prijetnju za Češku (ili Slovačku, koju ja u BiH predstavljam) imate istu priliku da prenesete nadležnim organima u svojoj (državi, op. hms) ili u Češkoj/Slovačkoj. Trolling-om samo gubimo vrijeme i simpatije prema vašem narodu”, napisao je veleposlanik Kačo na Twitteru.

 

Potom su ga tviteraši zasuli pitanjima je li on upravo aludirao na Hrvate u BiH.

 

 

 

 

 

Tviteraši su se referirali i na prvi dio Kačinog tweeta u kojem je spominjao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je Martinu Mlinarević imenovao veleposlanicom u Češkoj iako ona ne ispunjava opće zakonom propisane uvjete da bi obnašala tu dužnost (nije visokoobrazovana osoba).

“Vama ambasadore, ne smeta činjenica da je osoba koja je dobila od Vaše zemlje privolu da bude nerezidentni predstavnik BIH u Slovačkoj jeste osoba koja je na to mjesto došla putem lažiranje javne isprave što je kazneno djelo? Niste s time informirali vašu Vladu? Što onda jeste? Nije BH sud nadležan Slovačkom sudu. Vi ste kao ambasador Slovačke bili dužni informirati da u BiH traju medijska prepucavanja o tome da je Mlinarević lažirala papire putem kojih je imenovana, time prevarivši i BiH i Slovačku. Jeste li to uradili? Da ili ne?”, upitao je twitteraš @nikollayzird1 veleposlanika Koču na što mu je ovaj odgovorio da je, ali da nije njegov posao niti posao institucija u Slovačkoj davati interpretaciju zakonskoj praksi u BiH.

 

 

Potom se ponovno javio Barić koji je i zakuhao cijelu priču koji je slovačkom veleposlaniku napisao “Krivo gosp Kačo, smeta mi samo što manipulacija, podvala, falsificiranje, prolazi i kod dragih prijatelja u Češkoj i Slovačkoj! Mislite li “sutra nekad” obrazovati i školavati svoju djecu, ili im planirate kupiti/ falsificirati školu/diplomu ? Koje su vaše životne norme?”, a na što je veleposlanik uputio gotovo isti odgovor kao u prethodnom tweetu. “Nije posao veleposlanstva niti institucija Slovačke da dajemo interpretaciju zakonskoj praksi u BiH. Ponavljam, tražite odgovornost tamo gdje postoji, u BiH! – end -“, napisao je veleposlanik Kočo.

 

Nakon toga se ponovno obratio Kačo koji je kazao da ovo nije prvi napad na njega kao slovačkog predstavnika zbog veleposlanice BiH u Češkoj, Martine Mlinarević. Nastavio je s tvrdnjom kako odbija kolektivnu krivnju te kako neće donositi kolektivne zaključke. Zaključio je da su pokušaju utjecaja na njega uzaludni te da su njegovi stavovi već nepromijenjeni.

Na ovu tvrdnju odgovorio mu je tviteraš Petar Ivan Kovach kazavši da bi se morao pomiriti s činjenicom da je imenovanje Martine Mlinarević kontroverzno jer ona ne ispunjava uvjete za to radno mjesto te da je to je izazvalo mnoge negativne reakcije, posebno akademske zajednice i studenata.

Potom je @nikollayzird1, tagirajući slovačko ministarstvo vanjskih poslova, napisao kako je prijetnja njihovog veleposlanika “gašenjem simpatije prema hrvatskom narodu radi nekog tviteraša” novitet u diplomaciji.

@nikollayzird1 se još jednom obratio veleposlaniku Kači napisavši sljedeće:

Na ovaj tweet odgovorio je veleposlanik Kočo poručivši kako se nema potrebe pravdati.

 

 

hb.hteam.org