HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Američka vojska stiže u Hrvatsku, u tijeku pripreme za veliku vojnu vježbu

Američkim vojnim brodom "YUMA" u Zadar je dopremljen dio vojne opreme i vozila, koji je potom prevezen u vojarnu u Zemuniku | Footo: OSRH

U zadarskoj luci Gaženica u četvrtak je  završeno je iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava koja su dan ranije dopremljeni britanskim “Hurst Point”, a koja će se koristiti u vježbi „Immediate Response 21“.

Riječ je o opremi i sredstvima nacionale garde Floride američkih oružanih snaga koja je ovih dana u zadarsku luku, osim britanskim brodom “Hurst Point”, dopremljena i američkim vojnim brodom „Yuma”. U Gaženici su tijekom istovara bili predstavnici oružanih snaga svih triju zemalja.  Predstavnik Hrvatske vojske, glavni planer za međunarodnu vojnu vježbu „Immediate Response 21“ i koordinator aktivnosti u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, bojnik Željko Vuk rekao je da se sve aktivnosti provode u suradnji sa postrojbama američkih i britanskih oružanih snaga, te da  Hrvatska u vježbi „Immediate Response“ ima dvostruku ulogu, propćeno je iz MORH-a, prenosi Hina.

„Kao tranzitna zemlja Hrvatska pruža potporu prihvata i razmještanja snaga do poligona u RH i BiH a istovremeno je i zemlja domaćin dijela vježbe koja će se provesti na poligonu u Slunju“,rekao je. Dodao je da je do sada u vojarnu u Zemuniku izmješteno 125 komada razne opreme i sredstva saveznika, uključujući borbena i neborbena vozila te kontejnere sa opremom vojnika.

„Ponosni smo što možemo raditi rame uz rame sa pripadnicima savezničkih vojski razmijeniti iskustva i podići razinu interoperabilnosti na još višu razinu. Provedba zadaća sa postrojbama savezničkih vojski od iznimnog je značaja za postrojbe Hrvatske vojske koje na taj način unaprjeđuju svoje sposobnosti, stječu nova znanja iz područja provedbe logističke potpore ovako složene operacije te samim time podižu razinu spremnosti za provedbu postavljenih zadaća na teritoriju RH i u okviru NATO- a, rekao je Vuk.

Također, istaknuo je kako u ovim kompleksnim logističkim aktivnostima ključnu ulogu i zadaću imaju pripadnici Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije. „Potporu aktivnostima pružaju i predstavnici MUP-a, Carinske i Porezne uprave, a posebno Lučke uprave Zadar i Luke Gaženica s kojima je ostvarena izuzetno dobra suradnja“ istaknuo je Vuk.

Brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade, zadužene za pomorski prijevoz u potpori operacija i aktivnosti u Europi i Africi istaknuo je kako je vježba „Immediate Response“ dio veće mulitnacionalne vježbe „DEFENDER-Europe 21“ koja se provodi u Europi i uključuje oko 30.000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz ukupno 26 država. „Vježba se provodi u cilju unaprjeđenja spremnosti i sposobnosti američkih, NATO i partnerskih oružanih snaga tako da zajedno možemo odgovoriti na bilo koju prijetnju i izazov,“ istaknuo je.

Dodao je kako vježba također pokazuje da je SAD strateški partner u na ovom području. Rekao je kako se u svakoj luci poštuju stroge epidemiološke mjere te svi propisi zemlje domaćina, istaknuvši da se sve aktivnosti u zadarskoj luci uspješno provode zahvaljujući hrvatskim partnerima.

Bojnik Daniel Cornwell, pripadnik britanske 104. logističke brigade i zapovjednik britanskih snaga u Zadru istaknuo je zadovoljstvo što ima priliku u Hrvatskoj surađivati s pripadnicima Hrvatske vojske te što mogu zajedno razvijati sposobnosti i interoperabilnost.

Američka oprema krenula je na put prema Hrvatskoj krajem ožujka 2021. brodom „Bob Hope“ koji je nakon putovanja od oko 9.000 kilometara stigao do posebne platforme za iskrcavanje, u blizini albanske luke Drač, te je oprema istovarena na manja plovila. Takva se procedura naziva „Joint Logistics Over-the-Shore“ (JLOTS), a provodi se u slučajevima otežanog prilaska lukama. Nakon toga, manjim plovilima teret je prevezen na obalu u Albaniji, odakle je ukrcan na brodove „Yuma“ i „Hurst Point“ kojima je na kraju oprema dopremljena u Hrvatsku.

Oprema je nakon iskrcavanja u Zadru prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe “Immediate Response 21”, koje je zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u RH i BiH, a upravo je jačanje interoperabilnosti na području logistike jedan od ciljeva vježbe IR21.

U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički rade pripadnici Zapovjedništva za potporu Oružanih Snaga RH , 16. brigade za potporu (16th Sustainment Brigade) i 598. transportne brigade (568th Transportation Brigade) Oružanih snaga SAD te pripadnici 104. logističke brigade (104. Logistics Support Brigade) OS Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a zadaća im je davati potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.

Tijekom jučerašnjeg dana počeo je transport prema odredištima pa će tijekom prve polovice svibnja, sva oprema iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prevezena na krajnja odredišta, vojni poligon u Slunju  te vojni poligoni u BiH.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author