Dodik Rekli su mi da BiH neće ući u EU dok se ne odrekne konstitutivnih naroda

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se Republika Srpska zalaže za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma čijim Aneksom četiri je propisano da samo što je striktno dano pripada BiH, a sve ostalo entitetima.

– Republici Srpskoj su otimali ono što je izvorno, a nametali ono za što su smatrali da treba uraditi kako bi izgradili jedinstvenu BiH sa jednom nacijom i jezikom – rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je podsjetio da su se SAD opredijelile da u BiH pomažu Bošnjake, ignorirajući činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda.

– Neriješeno pitanje na Balkanu, onako kako smatraju SAD, znači deklasirati Srpsku i srpski nacionalni interes i onemogućiti naš značaj. Od nekoliko predstavnika međunarodne zajednice sam čuo da BiH neće ući u EU dok se ne odrekne konstitutivnih naroda – dodao je Dodik, prenosi Srna.

On je istaknuo da nije interes Srpske da se podrži novi legitimitet Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i doprinos usvajanju zakona o javnim nabavkama.

– Zato moramo definirati stratešku borbu. Činjenica je da je svijet uzavreo zbog novih problema, novi izbori u SAD dovode do izražaja staru američku politiku na ovim prostorima, a EU pokazuje sve veći neuspjeh i propala je politika njenog proširenja na Balkan – kaže Dodik.

On je naveo da, zbog svega, Republika Srpska mora imati jasne stavove u kontaktima sa međunarodnom zajednicom.

– Republika Srpska i Srbija moraju imati razgovor o tome kako će se Srpska pozicionirati o pitanju dijaloga Beograda i Prištine. To smo već učinili, jer nismo priznali samoproglašeno Kosovo – rekao je Dodik.

On smatra da je uništena percepcija onih koji su tražili da se ide u Dayton dva, kojeg neće biti.

– Ovdje nam pokušavaju uzimati prava i gubiti nadležnosti. Europa sve više od nas traži da se na drugačiji način odnosimo prema Rusiji i Kini. Smatram da ne treba da ih izgubimo kao partnere, ali i da jednako tako surađujemo i sa SAD – rekao je Dodik, navodeći kao primjer zahtjev da se odbaci pristup kompanije “Huavei” tržištu BiH.

On je ponovio da nije točna tvrdnja o “malignom utjecaju” Rusije u BiH, što je u funkciji pripreme da BiH dođe u poziciju da uvodi sankcije Rusiji.

 

hb.hteam.org