HB.hteam.org

Portal hrvata HB

VATRENIMA PRIJETE ‘SKUPINA SMRTI‘ I STRAŠNI PROTIVNICI, ALI NEMA KALKULACIJA!? EVO ŠTO KAŽE ZLATKO DALIĆ

Danas će mnogi reći da je Hrvatskoj idealno osvojiti drugo mjesto u skupini i šansu za proboj u završnicu Eura tražiti preko Kopenhagena. U tom bi slučaju Vatreni osminu finala igrali s drugim iz skupine E u kojoj je Španjolska favorit, a za njezinog pratitelja borit će se Švedska, Poljska i Slovačka. Kad za četvrtfinale imaš s kontra strane Šveđane ili Poljake, koliko god Kuluševski i pogotovo Lewandowski bili velikani, držiš barem 50 posto izgleda za pobjedu.

No, Hrvatska nije reprezentacija koja je tek tako prolazila skupine. Na velikim natjecanjima uspjelo joj je to samo pet puta, a zajednički je nazivnik – u svakoj od tih prilika dobila je prvu utakmicu i osigurala proboj dalje prije treće. Kad bi se to ponovno dogodilo, malo je vjerojatno da Vatreni ne bi bili prvi jer na startu je Engleska i trijumf nad njom usmjerio bi “kockasti vlak“ na te tračnice, pišu Sportske.

Sportaši vole biti prvi

Jednom nas već čelo ljestvice nije usrećilo. U Francuskoj 2016. svladali smo Španjolce u “nebitnom” dvoboju i – dobili Portugal. Kad bi taj dan u Bordeauxu završilo 1:1, rival u osmini finala bila bi Italija. Jaka, ali nama ne toliko neugodna…

Činjenice su jasne: izbornik Zlatko Dalić i mnogi u nacionalnoj vrsti priželjkuju rasplet po kojem će srebrni i ovdje biti – drugi. No, u turnir neće ući s kalkulacijama.

– Jedini plan koji imam je proći skupinu. To je cilj i zadaća. Hoćemo li biti drugi, treći ili prvi, nije primarno. Iako, točno je, ako smo prvi u skupini u osmini finala idemo na drugoga iz “skupine smrti“ u kojoj su Francuska, Njemačka i Portugal, a budemo li drugi čekat će nas lakši protivnik. Barem na papiru lakši.

Jednako nam je rekao Andrej Kramarić kad smo razgovarali o tome:

– Svakome je jasno tko je tko i da bi nam drugo mjesto bilo bolje od prvoga. Tako se poklopio ždrijeb. Premda sportaš uvijek vole biti prvi.

Vatreni su 11. put na velikom natjecanju, a premijerno se susreću s ovakvom situacijom da prije prvenstva pred sobom imaju zamku te vrste. Međutim, Engleska je vrhunski izazov, otvaranje na Wembleyju utakmica na kojoj se “leti“ i htjet će biti u najboljem izdanju. Nitko na izlasku na travnjak neće razmišljati da je bolji poraz, Hrvatska će igrati na pobjedu, pa što bude.

Umirujuće činjenice

Uostalom, možda Njemačka u konačnici, kad bi se radilo o njoj, i ne bi bila tako loš izbor, a treba gledati i dalje od osmine finala. Negativan rezultat nije dobar jer stvorio bi golem pritisak kako je dvoboj s Češkom “biti ili ne biti”. Svaki nastup od 18. lipnja u Glasgowu do kraja bio bi u tom slučaju kao finale. Opet, podatak da gubitak susreta neće biti fatalan po ambicije donekle relaksira. Uoči Rusije svi su govorili – prva je utakmica ključna, samo da dobijemo Nigeriju i sve će biti u redu. Tada se znalo da potom stiže Argentina. Sad ni od koga nećete čuti riječi da je uvodni ogled najvažniji. To je jedna od bitnih razlika. Drugi je aspekt što Vatreni, kad su poraženi na startu, nikad nisu otišli dalje.

Bez kalkuliranja

Pitali smo u petak i Lovru Kalinića i Josipa Juranovića je li cilj drugo mjesto.
– Ne treba kalkulirati, moramo igrati maksimalno jako i na kraju ćemo vidjeti gdje smo. Imamo želje, prvenstveno prolazak skupine. Bit će teško, ali pokazat ćemo koliko vrijedimo – kazao je Kalinić, dok je Juranović istaknuo:

– Prvi je cilj da prođemo skupinu. Moramo se okrenuti samima sebi jer to je najbolji put, pogotovo s ovakvim igračima kakve imamo u ekipi.

Od 24 reprezentacije u nokaut fazu napreduju prva i druga iz svake skupine te četiri od šest trećeplasiranih. To komplicira predviđanja na koga će tko dalje, pa se mnogi izbornici pitaju – je li baš uvijek dobro pobijediti. Englezi su favorit broj 1, Hrvatska broj 2 u skupini D. Završi li tako, svi će u taboru Vatrenih biti sretni. Jedini put u povijesti i više nego da su prvi. Samo da ne ostanu treći, kamoli četvrti…

Ako želimo “i ovce i novce”, možda bi savršeno ispalo da odigramo remi s Engleskom, na kraju ona bude prva, mi drugi… Možda, ovisno o tome i tko bi nas čekao u četvrtfinalu jer lakši ždrijeb osmine može donijeti teži kasnije, a najgori u osmini povoljniji nakon toga. Samo treba proći tu osminu!

Što ako Hrvatska u skupini bude prva

U osmini finala protivnik bi bila drugoplasirana momčad skupine F što će biti netko iz četverca Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Igra se u Londonu. Četvrtfnale je potom u Rimu…

Što ako Hrvatska u skupini bude druga…

U osmini finala igrala bi protiv drugoplasiranih iz skupine E u kojoj igraju Španjolska, Švedska, Poljska i Slovačka. Igra se u Kopenhagenu, potom četvrtfinale u St. Petersburgu. No, među osam bi rival vjerojatno bio pobjednik “skupine smrti” u kojoj su Francuska i društvo…

Što ako Hrvatska u skupini bude treća…

Tri su opcije, može igrati u Sevilli, Glasgowu i Budimpešti, a može i ispasti. S kim bi igrala ovisi o prolascima u drugim skupinama, potencijalni rivali su Belgija, Danska, Nizozemska, Španjolska…

13. lipnja Hrvatska igra protiv Engleske u Londonu od 15.00
18. lipnja Hrvatska igra protiv Češke u Glasgowu od 18.00
22. lipnja Hrvatska igra protiv Škotske u Glasgowu od 21.00
Ostavite facebook komentar

About The Author