23 srpnja, 2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Blagoslovljen novi kip Bl. Ivana Merza, Banjolučanina

U nedjelju 6. lipnja, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica blagoslovio je kip Bl. Ivana Merza, postavljenog pored banjolučke katedrale Sv. Bonaventure, gdje se nalazio ranije postavljeni kip ovog domaćeg Blaženika, a kojega je zub vremena tijekom mnogih godina oštetio.

Novi kip je poklon biskupu Komarici i štovateljima Bl. Ivana Merza u njegovom rodnom gradu i biskupiji. Poklonili su ga biskupovi prijatelji župnik-dekan preč. Božo Cindori iz zagrebačke župe Rakitje – Novaki – Bestovje i izrađivač kipova, Matej Vlaho iz Zagreba.

Ovaj vrijedni i dragi dar banjolučkim katolicima biskup Komarica je dobio na Tijelovo na kraju slavlja svete mise u spomenutoj zagrebačkoj župi, u povodu završetka ovogodišnje ‘virtualne’ biciklijade Marija Zvijezda svetoga pape Ivana Pavla II., koju je organizirala Misijska Europska inicijativa Kristov stol.

Kod obreda blagoslova biskup Komarica je okupljenim vjernicima progovorio nekoliko riječi o samom Blaženiku, o njegovom podizanju na čast oltara u Banjoj Luci, na Petrićevcu 2003. te o izvanrednim ocjenama njegove duhovne veličine, koje su o njemu dali pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., zatim o brojnim uslišanjima na zagovor Blaženikov i citirao je njegove riječi o dragocjenosti Presvetog Srca Isusova za duhovni i vječni život katolika.

Nazočni su otpjevali himan u čast Bl. Ivana, njegovo geslo, te omiljenu pjesmu u čast Srcu Isusovu – Do nebesa.

Biskup Komarica je potaknuo nazočne da se češće utječu u zagovor Bl. Ivanu i da mu posebno preporučuju mlade te prognane i izbjegle katolike Banjolučke biskupije i cijele BiH kojima je u raznim novim životnim sredinama po europskim i izvan europskim zemljama njihova vjera često ozbiljno ugrožena.

 

hb.hteam.org