23 srpnja, 2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

HDZ GUBI SVOJU VJEČNU UTVRDU Zoran Milanović je nova politička zvijezda Hercegovaca!

Nakon Tuđmana, nitko tako nije vodio brigu o Hrvatima u BIH, riječi su to kojima general Ljubo Ćesić Rojs opisuje predsjednika Zorana Milanovića. Ako ovako nastavi, predsjednik bi prema generalovim riječima u bitci za idući mandat mogao HDZ-u oteti dobar dio glasača u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Da Milanović doista što se tiče Hrvata u BiH radi dobar posao, potvrdio je u svojim posljednjim istupima i mostov saborski zastupnik, poznati Mostarac Nino Raspudić no i bez tih njegovih potvrda jasno je da Milanović uistinu postaje nova hercegovačka politička zvijezda. U ovom kraju nemoguće je pronaći nekoga tko je kritičan prema predsjedniku države, koji se uspio suprostaviti Izetbegoviću, Komšiću i bošnjačkoj kliki uviđajući probleme s kojima se Hrvati u BiH suočavaju. Svoj tvrdi karakter Milanović je pokazao i prije nekoliko dana kada je uvidio da će u Bruxellesu samit čelnika NATO-a morati odraditi samostalno, bez potpore vlade.

”Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na samitu razgovarati. Inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva. Ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za Bosni i Hercegovinu imaju neki međunarodni krugovi. To preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time bavit”, rekao je Milanović komentirajući deklaraciju pisanu daleko od očiju javnosti. Njegove su riječi poput eksploziva odjeknule među Plenkovićevim ministrima, a predsjednikova kritičnost na noge je digla reosrnog ministra Gordana Grlića Radmana, koji je sve do ovog sukoba s Milanovićem zapravo bio posve neprimjetan tip iz Plenkovićeve sjene. Milanovićeve teze nazvao je obmanama.

”Mi smo se borili za točke koje su nam važne. Pitanje BiH koje je Milanović izvadio iz šešira dio je naše politike, a predsjednik Milanović je prepisivač svih naših napora”, poručio je Radman nastojeći skrb o Hrvatima u BiH pripisati svojoj stranci i Plenkovićevoj vladi koja je odnos prema hrvatskom narodu u susjednoj zemlji svela na sporni izborni zakon i preglasavanje Hrvata.

Konstantno Plenković naglašava napore kojima se u EU zalaže za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, no malo toga se u praksi i vidi. Milanović je utrčao na Plenkovićev i teren Dragana Čovića pokazujući da je mangup koji ni pred čime ne preza, ranije je HDZ-u vrlo jasno dao do znanja da branitelji nisu samo njihovi, dao im je do znanja i to da domoljublje nije rezervirano samo za njih, a sada im jasno daje do znanja da itekako kuži što se u BiH događa. Posvađao se s Vladom, posvađao se i s Komšićem, ali se u konačnici i izborio i time zaradio još jedan veliki pljesak među Hrvatima u BiH, koji u predsjedniku doista prepoznaju lidera kakvog od Tuđmana nisu sreli.

Takvo liderstvo uistinu bi moglo dovesti do toga da HDZ na idućim predsjedničkim izborima u BiH izgubi od Milanovića.

 

 

hb.hteam.org