HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Nelson BiH mora zaslužiti da je posjeti Joe Biden

Ova, 2021. godina, neizborna je godina, ona u kojoj je moguće doći do reforme Izbornog zakona. Stoga je nužno da se prestane gubiti vrijeme. Tako da kada dođe vrijeme za izbore 2022. svi građani mogu jednako sudjelovati u izborima i znati da je njihov glas važan i da se broji, kazao je u intervjuu za Večernji list BiH američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.
Sponzorisano

Izrazio je žaljenje što radna skupina za reformu Izbornog zakona nije uspostavljena ranije, ali je, kaže, ipak ostvaren određeni napredak i proces treba ubrzati.

Kada je u pitanju utjecaj drugih velikih sila u BiH i regiji, Nelson navodi kako postoji jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera, ističući da širom ove regije Rusija promovira podjele.

– Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem. Za Sjedinjene Američke Države je vrlo jasno da korupcija podriva demokraciju i poslovanje u ovoj zemlji i doprinosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje. Za SAD, koji dijeli iste vrijednosti kao i vaša zemlja, smatramo da je vaša budućnost u okviru euroatlantske zajednice, kao demokratskoj i suverenoj zemlji čiji teritorijalni integritet nije upitan. Dijelimo iste vrijednosti, kazao je Nelson.

Upitan o mogućnosti posjeta predsjednika Joe Bidena Bosni i Hercegovini, američki veleposlanik je odgovorio kako takvo što “treba zaslužiti”.

– Siguran sam kako bi predsjednik Biden volio doći, a to bi moglo ovisiti, između ostaloga, i od toga koliki će se ovdje napredak postići i zaslužiti posjet. Također, bilo bi nam drago da u BiH dođe netko od drugih visokih američkih dužnosnika. Pa čak i u Mostar. Recimo, u ujedinjenu glazbenu školu. Kao što znate, u Mostaru je jedan od vrlo bitnih projekata, odnosno pokušaja ponovnog oživljavanja i ujedinjenja stare Muzičke škole. Potrebni su nam neki dobri rezultati i dobre priče kako bismo uspjeli privoljeti visoke američke dužnosnike da dođu u Bosnu i Hercegovinu. A vi znate koliko se mi trudimo sa svoje strane da se to dogodi, kazao je Nelson.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar