12/01/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

EURO 2020 Je li se Dalić namjerno diskreditirao?

Cilj je ispunjen, a malo je tko zadovoljan. Kako, zašto? Zar jedna Hrvatska mora nužno biti nezadovoljna kada ispadne od jedne Španjolske (3:5 poslije produžetaka) i zar je to samo po sebi, taj dojam nakon lude osmine finala Eura, dovoljan da se naprave veliki rezovi, da Hrvatska nastavi bez Zlatka Dalića? Nejasnoću situacije jučerašnjim je druženjem s novinarima naglasio i sam izbornik Vatrenih.

Bolja Španjolska je poslije produžetaka izbacila Vatrene, a Dalić se ipak mogao pohvaliti da je ispunio cilj i prošao skupinu. No isto tako, vidjelo se da nije baš oduševljen kako se rasplela kampanja Vatrenih koja se nije odvijala u idealnim okolnostima, pri čemu ne mislimo samo na pandemijske faktore.

Cijena odrastanja

Mnogi jednostavno nisu imali osjećaj koji ih je nosio u Rusiji 2018., jer to jednostavno nije bila ta Hrvatska – ne samo igrom. Jer nedostajali su Subašić, Rakitić, Mandžukić… nedostajao je niz igrača koji su godinama držali Hrvatsku gore, dosta visoko… a tom nekom dojmu da to nije bila ona Hrvatska iz Rusije doprinijeli su i ti komični golovi protiv Španjolske – golovi koji su došli nakon što je Gvardiol pio vodu, a Rebić mijenjao kopačke. Mnogi su tu, u tim bizarnim detaljima, vidjeli propuste u planiranju utakmice – prije svega jer je Rebić dobio priliku umjesto pozitivnog Perišića, jer je usprkos nizu grešaka i greškica u skupini, Gvardiol opet igrao.

Gvardiol je pio vodu, ne znam ni kako je došla voda do njega tamo. To je cijena odrastanja. Rekao sam mu da ću snositi cijenu za sve njegove greške, on je mlad i bit će važan igrač za Hrvatsku. Ono što je napravio Rebić može se napraviti protiv Cipra, ali ne može protiv Španjolske. Zbog tih grešaka smo, između ostalog, ispali s Eura, konstatirao je Dalić te priznao da je i sam griješio – što je bio nedosljedan sebi.

Radio sam greške i svjestan sam toga, ali iza ovih izmjena stojim. Naš cilj je bio prolazak skupine. Nismo se provukli, prošli smo to. Ovo je naša realnost trenutno, kada pogledamo što smo sve prošli zadnjih mjesec dana. Siguran sam da ova reprezentacija vrijedi više od osmine finala. Tužan sam i ponosan.

Javnost želi Bjelicu

To je onda dakle to? Dalić je priznao da je pogriješio i treba otići? Ne tako brzo… Dalić nije dao jasan odgovor, a s onim što je rekao, samo je zabrinuo navijače. Jer nagovijestio je neminovno po pitanju jednog vrlo, vrlo važnog igrača.

Ja sam svoj cilj ostvario. Razgovarat ću s ljudima u Savezu i sa starijim igračima. Naš glavni cilj je sada plasman u Katar. Ja i Luka (Modrić) ćemo odlučiti što i kako dalje. Na ovom turniru svi nisu dali sve od sebe, rekao je.
Sve je ovo bilo u celofanu, u rukavicama, ali ostavilo je i to određen dojam. Dojam da Dalić u HNS-u zbog ruskog srebra ima toliku težinu da će na kraju osobno odlučiti hoće li ispoštovati ugovor do kraja (validan do kraja 2022.) ili će otići, no tu je i taj sitni detalj javnog mijenja kojeg ipak ne treba zanemariti. A javnost se, koliko god bila impulzivna, dobrim dijelom opredijelila za potragu za nekim novim rješenjima. Tako je anketi Indexa kao najbolji mogući nasljednik jučer uvjerljivo vodio Nenad Bjelica, dok se iza njega našao Robert Prosinečki koji je za vrijeme Eura nimalo stidljivo poručio kako bi on rado preuzeo Vatrene.

Želi li Dalić uopće nastaviti?

Da, čini se da je Dalić izgubio dobar dio povjerenja javnosti, ali možda bi ipak trebali u obzir uzeti malo krupniji kadar – uvidjeti da se od srebrne Rusije naovamo dogodila velika smjena generacija, a da je Hrvatska opet izborila veliko natjecanje i na njemu prošla skupinu. Duh borbenosti, pobjednički duh, na trenutke se itekako osjetio protiv Španjolske, a to je sigurno jedan od detalja s kojim će biti lakše raditi u budućnosti… s Dalićem ili bez njega.
I onda, na samom kraju, dolazimo do pitanja koje se nekako cijelo vrijeme provlači kroz ovu priču nakon Španjolske – je li Dalić u svojoj glavi načisto s idejom da ostane ili će jednostavno sačekati što će mu reći u Savezu? Nismo sigurni da si je po tom pitanju, s onom izjavom da ‘Hrvatska vrijedi više od ovoga’, nešto posebno pomogao… Čak što više, diskreditirao se. A isto tako, nejasno nam je i je li to namjerno tako upakirao, da zvuči kao da je on kriv – je li to učinio da pripremi teren za povlačenje?

 

hb.hteam.org