HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Sve zamke „Matićeva izvješća“ Može li Bruxelles Hrvatima soliti pamet?!

Brojna su se pitanja nametnula otkako je skačući od sreće, hrvatski europarlamentarac u Europskom parlamentu proslavio usvajanje tzv. „Matićeva izvješća“. Je li uistinu taj prijedlog s adrese hrvatskog zastupnika istinski pokazatelj nacionalnog svjetonazora u Hrvatskoj ili je to pak osobni prijedlog zastupnika Matića ili nešto drugo?

Prije 15-ak dana (24. lipnja) zastupnici u Europskom parlamentu s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana podržali su izvješće u kome se ističe da su zdravstvena prava, posebice pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje, temeljna prava žena i rodne ravnopravnosti koja se ne smiju ni na koji način oslabjeti ili ukinuti.

Ujedno, Parlament je usvajajući „Matićevo izvješće“, nasilje protiv ženskih seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih prava (SZRP) proglasio oblikom nasilja protiv žena i djevojčica te preprekom napretku prema rodnoj ravnopravnosti. Stoga je pozvao države članice da ženama zajamče pristup visokokvalitetnim, sveobuhvatnim i pristupačnim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima te da uklone sve prepreke koje im onemogućuju korištenje tih usluga.

Samo su (još) cajke falile

Hrvatski je zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić odmah potom obznanio na svojoj Facebook stranici fotografiju na kojoj skače od radosti nakon što su prebrojani glasovi poslije glasovanja o tom njegovu izvješću. Uz to, izvijestio je hrvatsku (a i širu) javnost kako je, sluteći epilog, pripremio butelje vina za slavlje. „Slavilo se balkanski, samo bez cajki“, kaže Matić naglašavajući (skromno) kako je ovo „najvažnije izvješće“ i rezolucija koju je donio Europski parlament u posljednjih, veli, 10, 15, 20 godina. „Napokon će 250 milijuna europskih žena imati ista prava kao što ih imaju i muškarci. Postižemo ono za što se neki deklarativno, a mi djelatno zalažemo – da ovo budu zemlje potpune ravnopravnosti“, pao je u sevdah taj hrvatski europarlamentarac ignorirajući pritom činjenicu kako ta „epohalna“ rezolucija nema obvezujuću snagu.

No, njegove su se balkanalije nastavile. I nadalje sve poskakujući, dao je brojne intervjue u kojima je, uz ino, objasnio i osobni stav o prizivu savjesti: „Rekao bih, gledajte, nemoj se baviti medicinom ako neke stvari ne možeš napraviti; Ne možeš biti mesar ako nisi u stanju zaklati pile ili svinjče – ne možeš!“

Žurno mu je odgovorila zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Selak Raspudić. „Svesti liječnike na mesare, a pobačaj nerođena djeteta na klanje pileta ili svinjčeta govori sve o našem ‘slavljeniku’ i osjetljivosti njegovih moralnih načela“, kazala je ta saborska zastupnica napominjući kako je besprizorna Matićeva teza za koju se, inače, u pristojnijoj verziji zalaže politička platforma Možemo (koja je eksplicite za ukidanje priziva savjesti), i praktično pogubna za Hrvatsku. „Različita istraživanja ukazuju na različite brojke, ali svi su suglasni u tome da patimo, ne samo od ozbiljnog deficita liječnika, nego i od pomanjkanja ginekoloških timova. Kada bismo u takvoj situaciji onemogućili sve one koji ne žele obaviti pobačaj da koriste priziv savjesti, pitanje je tko bi nam uopće ostao porađati djecu i liječiti bolesti reproduktivnog sustava“, kazala je Selak Raspudić pokušavajući prizemljiti razdragana i raskakana Matića.

Sjećanje na Istanbulsku konvenciju

I budući da smo se već referirali na Hrvatski sabor, logično je podsjetiti i na događaj na Markovu trgu koji je prethodio usvajanju „Matićeva izvješća“. Sabornik iz Kluba hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović upozorio je u Sabornici kako se tim izvješćem želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život te dokinuti pravo na priziv savjesti. Podsjetio je i kako je, primjerice, Slovačka rezolucijom odbacila to izvješće, a tim bi putom, drži, trebala krenuti i Hrvatska. Slijedom čega treba ukazati kako je vladajući HDZ u srazmjerno sličnoj situaciji zaboravio svoje demokršćanske korijene.

Naime, Hrvatski je sabor u travnju 2018. potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju za koju je glasovala većina od 110 zastupnika, protiv je bilo njih 30, dok su dva zastupnika bila suzdržana. Protiv ratifikacije Konvencije bilo je i 14 HDZ-ovih zastupnika, uglavnom onih iz tzv. unutarnje oporbe Andreju Plenkoviću. Zato i danas, upozoravajući na saborsko ozračje, Zekanović puše i na hladno te upozorava kako su saborski zastupnici, njih 39, potpisali peticiju protiv tog izvješća, a kada treba donijeti zakon o zaštiti života, za što dobivaju plaću, onda ih nema.

Fetus u Saboru

„Svima onima koji ne znaju o čemu govorim, evo jedan mali model djeteta koje je dopušteno ubiti u našoj državi Hrvatskoj zato što zastupnici nisu donijeli zakon kojim bi se zaštitio život“, kazao je taj hrvatski suverenist pokazujući model fetusa.

Dojam je, međutim, kako rečena Rezolucija, ukoliko se (i) probije do Hrvatskog sabora, neće doživjeti sudbinu Istanbulske konvencije. Jer hrvatski su europarlamentarci iz HDZ-a u Europskome parlamentu dignuli ruku protiv toga kontroverznog dokumenta.

„Unaprjeđenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja cilj je koji svi dijelimo, ali riječ je o ideologiziranom, pretenciozno i pravno neutemeljenom izvješću koje zadire u nadležnosti država članica. Izvješće izjednačuje jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća Europe – prigovor savjesti – pravo da pojedinac ne bude prisiljen sudjelovati u postupku koga zbog svojih dubokih uvjerenja smatra neprihvatljivim, s uskraćivanjem liječničke skrbi. Liječnica koja se brine o zdravlju trudnice i nerođena djeteta, radi ultrazvuk, vodi porod, a ne želi sudjelovati u pobačaju jer se to kosi s njezinom savješću, ne smije ni u kojem slučaju biti prisiljena prijetnjom otkaza ili drugim sankcijama“, drži eurozastupnik iz vladajuće hrvatske stranke Karlo Ressler napominjući, također, i kako svaka država članica ima pravo   samostalno urediti ovo pitanje i ne treba nikoga tko će joj iz Bruxellesa soliti pamet.

Nakon čega bi se moglo zaključiti kako je Matić prerano skakao i rujnim vinom nazdravljao.

Ipak, čini se opravdanim pitanje koje je nedavno u emisiji Argumenti, Hrvatskoga radija, postavio dr. don Damir Šehić.

„Izvješće koje je ispred nas nameće nam nekoliko pitanja: Je li uistinu taj prijedlog s adrese hrvatskog zastupnika istinski pokazatelj nacionalnog svjetonazora u Hrvatskoj ili je to pak osobni prijedlog zastupnika Matića. Potom se postavlja pitanje koja je poruka usvojena izvješća i kako se ona referira na partikularnom zakonodavstvu članica Europske unije. Jedno pitanje za nas Hrvate: Je li ovo izvješće ideološki nacrt kako bi trebao izgledati novi zakon o zdravstvenim mjerama koji je trebao biti u Saboru još u veljači 2019.?“, upozorio je don Damir koji je prošle godine doktorirao na temu Teološko-bioetičko vrjednovanje ustavnosudskih odluka o pobačaju.

Opreza nikad dosta

Sudeći prema reakcijama HDZ-ovih eurozastupnika, ali i javno izrečenih stavova stranačkih prvaka, opasnost da se Matićev trijumf, iz Bruxellesa, prenese na zagrebački Gornji Grad, ipak nije realna. Ali – opreza nikad dosta. Stoga treba podsjetiti na Izjavu Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, objavljenu 23. lipnja, a u kojoj se naglašava kako se zdravlje žene ne može poistovjetiti s nepostojećim „pravom“ na pobačaj (osim u ekscesnim situacijama kada trudnoća ugrožava život ili zdravlje žene) iz jednostavnog razloga što trudnoća nije bolest.

„U tom smislu neprimjerena je tvrdnja o potrebi jamstva pristupa svim zdravstvenim uslugama radi ostvarivanja ljudskog prava na zdravlje jer u slučaju pobačaja nije riječ o pravu na zdravlje, pa time ni zdravstvenoj, već medicinskoj usluzi. U ovome se izvješću miješa pravo na zdravlje kao ljudsko pravo s pobačajem koji se zagovara bez ikakva ograničenja što je u suprotnosti i sa standardima Europskog suda za ljudska prava prema kojima pobačaj u svakom slučaju mora imati razvidan i objektivan motiv. Zabranu, odnosno ograničenje pobačaja izvješće naziva oblikom rodno uvjetovana nasilja što je u suprotnosti i sa standardima Europskog suda za ljudska prava prema kojima pobačaj u svakom slučaju mora imati razvidan i objektivan motiv“, kaže se u rečenoj izjavi što ju je potpisao predsjednik Komisije Iustitia et pax HBK-a nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

A što je, dakako, na crti stava koga je nešto ranije objavilo Tajništvo Vijeća biskupskih konferencija EU-a, u kome se kaže kako je „prijedlog rezolucije u cijelosti karakteriziran jednostranom perspektivom, napose glede pobačaja, gdje se ne uzimaju u obzir u potpunosti životne situacije osoba koje su u pitanju te o njihovim pripadajućim ljudskim pravima“.

Sjećate li se Schumana?!

I za kraj, promotorima „Matićeva izvješća“ i tome razigranome (hrvatskome) europarlamentarcu puna su usta europskih vrijednosti. „Neuvjerljivim se doima pozivanje na ‘europske vrijednosti’ zaboravljajući ili se namjerno odmičući od kršćanskih korijena te iste Europe, naglašenih u riječima jednog od utemeljitelja Roberta Schumana da Stari kontinent nije samo tehnička i ekonomska zajednica, već je to zajednica čija se duša zrcali u njezinim kršćanskim temeljima“, odgovorila jeIustitia et pax.

I, uistinu, ovdje je riječo gubljenju duše i uzdrmanim temeljima te tzv. nove, „slobodne“ Europe.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author