HB.hteam.org

Portal hrvata HB

POSAVINA Iz Ratne bolnice pod krovom samostana u Tolisi iznikla Županijska bolnica Orašje

U ratnim uvjetima kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, humanisti, liječnici bez granica, najviše iz Hrvatske, dajući najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja život.

Proteklo je 29 godina od prve operacije obavljene uz zvuke granata u improviziranim bolničkim uvjetima Franjevačkoga samostana u Tolisi, gdje je bila smještena Ratna bolnica Tolisa. Tijekom nepune četiri ratne godine ta je bolnica ulijevala sigurnost i nadu u opstojnost oraško-domaljevačkoga područja, prostorno maloga, ali srcem velikoga jer su na branik obrane stali njegovi stanovnici koji nisu bježali pred višestruko nadmoćnijim neprijateljem, piše Večernji list BiH.

Svaki branitelj i civil, svaka posavska majka s velikim je olakšanjem dočekala otvorenje bolnice. Sa strepnjom su ispraćale na bojišnicu sinove, muževe, kćeri, no, kada je Ratna bolnica otvorena, znale su, ima im tko pomoći.

Bolnica u samostanu

– Proteklo je 29 godina od vremena kada je 19. listopada 1992. godine Franjevački samostan u Tolisi otvorio svoja vrata ranjenicima i pružio nadu u opstanak i ostanak na našem posavskom području. Molitva, ponos, herojstva, žrtva, smrt i spašavanje života – sve se događalo pod krovom našeg samostana u Tolisi, gdje je bila smještena Ratna bolnica. Naravno da je neizmjerno bila važna neustrašivost naših branitelja u obrani, ali i postojanje u to herojsko doba Ratne bolnice kako bi pomogla našim vitezovima Posavine koji su imali hrabrosti braniti svoju obitelj i svoj dom. Ona je ponos posavskoga kraja, u njoj su liječnici spašavali na tisuće života branitelja i civila. Time je ujedno otvoreno povijesno poglavlje zdravstva jer iz Ratne bolnice u Tolisi izrasla je današnja središnja zdravstvena ustanova u Posavskoj županiji – Županijska bolnica Orašje – kaže za bh. izdanje Večernjeg lista fra Marko Oršolić, u to vrijeme gvardijan toliškoga samostana.

Statistike Ratne bolnice Tolisa nisu samo puki brojevi, već ljudske sudbine, neopisiva herojstva, domoljublje, liječnici bez granica. U ratnim uvjetima kroz bolnicu su prošli veliki ljudi, humanisti, liječnici bez granica, najviše iz Hrvatske, dajući najbolje od sebe u službi nesebičnog spašavanja života. Kroz Ratnu bolnicu je prošlo i 58 vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske koji su došli pomagati u radu Ratne bolnice u Tolisi. Iz Posavine su ukupno bila 153 domaća zdravstvena i nemedicinska kadra koja su prošla bolnicom tijekom njezina postojanja u samostanu.

U tom je vremenu zbrinuto blizu 20.000 pacijenata i spašene su stotine života vitezova Posavine. Obavljeno je 520 operacije i 2150 raznih kirurških zahvata. Kata Martinović, glavna medicinska sestra bolnice u ratno vrijeme, danas u mirovini, smatra važnim obilježavanje datuma ustroja Ratne bolnice jer, kazala je, neki datumi nikada se ne smiju zaboraviti. Kata kaže kako ratne slike nisu izblijedjele, a najviše je u sjećanju ostalo zajedništvo i srčanost s kojom se radilo u borbi za svaki život. Ana Majić iz Doma zdravlja Odžak sjeća se lijepih, ali i teških trenutaka.

– Teško je riječima opisati što je značilo postojanje ove bolnice i koliko je dala za ovaj kraj. U ovom bismo mjesecu trebali više govoriti o ljudima koji su branili ovaj prostor, a danas osjećaju teške zdravstvene posljedice – naglasila je sestra Majić.

Ponosni na tradiciju bolnice

– To je bilo herojsko doba i ponosni smo što smo bili dio toga vremena – jednoglasni su okupljeni na obljetnici. U mimohodu pod ratnim stijegom i ove su godine prošetali gradom od Županijske bolnice Orašje do parka gdje su položili vijence i zapalili svijeće uz spomen-obilježja za poginule branitelje. Župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Orašju fra Bono Kovačević izmolio je opijelo za poginule branitelje, osobito za liječnike i medicinsko osoblje koji su, naglasio je, svoje živote dali gradeći povijest posavskoga kraja.

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author