12/01/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

RATNI ZAPOVJEDNIK Jusić: Da nije bilo Petog korpusa ARBiH, Hrvatska ne bi bila u trenutnim granicama

Sead Jusić, ratni zapovjednik Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, govorio je o aktualnim temama.

Sa Jusićem su između ostalog razgovarali i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Petom korpusu, ali i sve većim nasrtajima na našu zemlju i njen integritet.

On je na početku kazao kako Peti korpus simbolizira snagu jednog ponosa, te da su danas pripadnici tog korpusa svjesniji onoga što su uradili za Bosnu i Hercegovini, nego tada.

– Zanimljiva je definicija ciljeva velikosrpske agresije. Prema ciljevima iste, cazinska krajina je bila namijenjena nekome ili negdje. Da li Tuđmanu ili Abdiću, nisam siguran, to je pitanje za povijesničare. Krajina je bila geopolitički značaj pred kraj rata. U tom smislu značaj Petog korpusa može se promatrati povijesni značajnim za opstanak Republike Bosne i Hercegovine i svih naroda koji je doživljavaju svojom domovinom. Izdržali smo sve napade agresora, u jednom trenutku smo se borili s čak pet vojski. Da smo popustili, nastala bi srpska zemlja od Karlovca do Doboja. Ne treba zaboraviti ni pomoć iz susjedne Hrvatske, ali isto tako da nije bilo Petog korpusa, Hrvatska ne bi bila u granicama u kojima je sada – naglasio je komandant Jusić.

Jusić je istakao važnost Nanićeve poruke da je i poslije rata rat.

– To se nikako ne smije definirati na rat kao sukob. Ako je itko bio za mir, bio je rahmetli Nanić. Međutim, isto tako je bio i da se zemlja oslobodi od fašističkih elemenata – naveo je Jusić.

On je istakao kako bi Nanić i danas reagirao na isti način kada su u pitanju stvaranje paradržavnih institucija i nasrtaji na državu.

Smatrao je da poslije rata treba zapeti demokratskim i ekonomskim sredstvima. To treba promatrati u širem kontekstu. Mislim da ovu zemlju neće nitko napasti, niti ima tko, ali i da dođe do toga, ima je tko i braniti. Dodik nema kapaciteta da pokrene neki sukob, nema kapaciteta ni u srpskom narodu. Ja tu ne vidim nikakvog bojazan. Imamo odgovor, nismo u 92′. Treba institucionalno djelovati i trebaju djelovati svi oni kojima ova zemlja znači – dodao je Jusić, prenosi Hayat.

 

hb.hteam.org