12/01/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Dok Izetbegović izigrava mudraca, svjetski mediji upozoravaju da Dodik nije luđak i zna šta hoće

„Ko u Miloradu Dodiku, lideru bosanskih Srba, vidi političara kojeg ne treba shvatiti ozbiljno ili čak kao luđaka, taj griješi. Jer Dodik slijedi dugoročni plan srpskog nacionalizma”, piše berlinski list TAZ.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govoreći o trenutnoj političkoj krizi u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina je izjavio da se situacija malo raščistila i da je spreman da razgovara, ali više ne jedan na jedan s Dodikom.

Dodao je da je Vučić “malo smirio Dodika” i da je spreman otići u Beograd ako treba da razgovara sa predsjednikom Srbije.

„Ja sam odbio da pregovaram u trouglu Čović, Dodik i ja. Ova pitanja pripadaju svima, svim građanima. Razgovarao sam direktno sa Čovićem i bio sam spreman da razgovaram direktno i sa Dodikom, da vidim kud je čovjek namjerio, u jednom razgovoru bez prisustva ostalih, jer prisustvo ostalih čini da se Dodik drugačije ponaša. Kada se kamere isključe čovjek se totalno drugačije ponaša. Imao sam namjeru jedan na jedan da razgovaramo, on je to u svom stilu odbio i time meni olakšao, ja neću sa njim sada razgovarati ni na taj način, jedan na jedan neće ići“, izjavio je Izetbegović.

On je kazao da će Dodik pokušati da se izvuče iz situacije koju je, kako kaže, zakuvao.

„Sve je to napregnuo, pa će pokušati da barem neke kompromise napravi da može s obrazom izaći na iduće izbore – rekao je Izetbegović.

Dodao je da Dodik sada isprobava do koje granice može ići.

„Ako bi SNSD i Dodik sada mogli da pocijepaju BiH nekim referendumom NSRS da naprave politički nemir, oni bi to uradili. Vjerovatno mu je Vučić pomogao da shvati da ne smije da se upusti u to i da treba ići nazad i sad se tu spašava šta se može spasiti – kazao je Izetbegović.

On je komentarisao da Dodik ne udara bez razloga na pravosuđe SIPA, OSA itd.

„On bi htio da bude upamćen kao čovjek koji je osigurao nezavisnost ili bar sačuvao Srpsku, na jednom toplom režimu za neke buduće generacije, da je on ta istorijska ličnost- rekao je Izetbegović gostujući na FTV.

Reagujući na Dodikove izjave da neće žrtvovati mir, Izetbegović je kazao da je njegov otac govorio ‘mirno spavajte neće biti rata’ i da su mu to prebacivali.

„Ja mislim da neće biti rata, ali da ne bi bilo rata moramo biti spremni na njega. Dakle ako ne želite sukob morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. Ja mislim da su ljudi, ogromna masa njih, spremni na sve da ne dopuste da se teritorijalno BiH dalje dijeli.– izjavio je Izetbegović.

Govoreći o stavovima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi politike Milorada Dodika, Izetbegović je izjavio da je spreman da ide na sastanak sa Vučićem.

„Vučić je mudrov. Prije 25 godina je bio radikalni srpski političar, koji nije pazio šta govori, inteligentan je, onda je osjetio dokle može ići, možda se malo i promijenio, mislim da je napravio dobar potez i mislim da je malo smirio Dodika. Ne možemo Vučića jednodimenzionalno predstaviti. Nismo još dogovorili sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići, nebitno gdje će se održati, neće mi pasti kruna s glave ako odem i u Beograd da uskladimo interese i da ne idemo u nešto što nije dobro – rekao je Izetbegović.

Dodik nije luđak

Međutim svjetski mediji se sve ozbiljnije pitaju šta će biti s Bosnom i Hercegovinom? Kakvu ulogu u svemu igra Srbija? Tako njemački mediji analiziraju situaciju na Balkanu nakon novog porasta tenzija u regiji.

„Ko u Miloradu Dodiku, lideru bosanskih Srba, vidi političara kojeg ne treba shvatiti ozbiljno ili čak kao luđaka, taj griješi. Jer Dodik slijedi dugoročni plan srpskog nacionalizma. To je projekt velike Srbije, koja je prije 30 godina dala krila tadašnjem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, projekt čiji je cilj bio ujedinjenje svih područja bivše Jugoslavije na kojima žive Srbi. Taj je projekt doduše propao, ali nikada se od njega nije odustalo”, piše berlinski list taz.

I dodaje kako je taj projekt sad uskrsnuo – u novom ruhu koje se zove „srpski svet”. Taj „srpski svet” koji je, kako piše taz, proklamirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obuhvaća Republiku Srpsku u BiH, Crnu Goru i Kosovo. I baš na tim područjima se sada ciljano lansiraju provokacije, napominje dopisnik berlinskog lista s Balkana. Kao primjere navodi stacioniranje srpskih trupa na granici s Kosovom, kako bi se „štitilo srpsku manjinu koja je navodno u opasnosti”, etabliranje „vlade koja je naklonjena Srbiji” u NATO-članici Crnoj Gori, ili BiH u kojoj će parlament RS-a ovaj tjedan odlučiti o revidiranju zakona i institucija „sa ciljem da Republika Srpska postane neovisna država” – i s opcijom da se jednoga dana ujedini sa Srbijom, napominje njemački dnevni list.

Zapad nesposoban djelovati?

„Svašta se može predbaciti srpskom vodstvu i srpskim nacionalistima”, piše taz, ali jedna stvar je nepobitna – ne može se reći da „nisu lukavi” i da ne slijede svoje dugoročno ciljeve, napominje taz: „Kad im vjetar zapuše u lice onda se povuku, ali pritom opet ne gube iz vida svoje dugoročne ciljeve. A kad je EU u krizi, a Zapad vanjsko-politički gotovo nesposoban djelovati, oni ispituju koliko daleko mogu ići.”

Berlinski dnevnik podsjeća na nedavne posjete Angele Merkel i Ursule von der Leyen regiji Balkana, te napominje kako su njihove izjave o tome da je „Srbija stabilizirajući faktor jedna od najvećih krivih procjena evropske strane”.

„Slabost Zapada je stvorila politički vakuum u koji sad prodiru srpski stratezi. U Bosni i Hercegovini se sad može isprobati što ide, a što ne ide. Vučić i Dodik se pritom mogu osloniti na podršku Rusije”, kaže taz i izričito spominje i vojnu i diplomatsku podršku Moskve: „Kremlj čini sve kako bi uzdrmao položaj međunarodnih institucija prije svega u Bosni i Hercegovini. Zajedno s Dodikom Kremlj želi najradije i ukinuti instituciju Visokog predstavnika.” Berlinski list smatra da Srbija i Rusija imaju osjećaj da su u uzletu i dodaje: „Nažalost se i Hrvatska priključila toj fronti. Izborni zakon koji propagiraju hrvatski nacionalisti također destabilizira BiH, a u tome pomažu desni pokreti i vlade unutar EU-a”, piše taz i zaključuje kako odgovorne osobe na Zapadu sad moraju djelovati „umjesto da čekaju dok ne bude prekasno za sve protivmjere”.

Izvor: TBT

 

hb.hteam.org