HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Vukovar dobiva spomenik Ružici Markobašić, trudnici ubijenoj u zločinu na Ovčari

Sponzorisano

 

Dva dana prije Dana sjećanja na žrtve Vukovara, 16. studenoga, bit će podignut spomenik Ružici Markobašić i njenom nerođenom sinu Antunu. Spomenik će stajati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Iz te bolnice srpska vojska je odvela ranjenike na Ovčaru, mjesto strašnog zločina.

Ubojstvo trudnice Ružice Markobašić – osveta zbog muža hrvatskog branitelja

 

Ubojstvo Ružice Markobašić jedan je od najstravičnijih zločina koje je počinila srpska vojska 1991. godine. Srpski vojnici ispalili su trudnoj Ružici rafal u trbuh, ubivši tako njezinog nerođenog sina Antuna.

Bila je to osveta nad nevinom ženom i djetetom jer je njezin suprug Davor Markobašić bio prvi Vukovarac koji je obukao odoru hrvatskog policajca. Ta policijska postrojba bila je preteča slavnih Tigrova iz kojih je nastala 1. gardijska brigada.

Neutješni Davor Markobašić, muž i otac, hrvatski junak koji je prvi bio na braniku Domovine, umro je prošle godine. Nije dočekao pravdu. Nije dočekao da zločinci i ubojice njegove žene i djeteta budu izvedeni pred sud. Kao niti velika većina zločinaca, izvršitelja genocida u Vukovaru.

Strašno mučenje trudnice Ružice prije ubojstva

O mučenju i smrti svoje supruge Davor Markobašić svjedočio je za HKV:

Rekao joj je: ti ćeš biti likvidirana i sve svoje stvari daj sestri Ljubici. Odveli su ju najprije u vojarnu gdje su ih nemilosrdno pretukli, a onda ju odveli na Ovčaru gdje su ju trudnu i silovali, a nakon toga pucali u trbuh, pa kada im ni to nije bilo dovoljno, onda su joj u vaginu stavili puščanu cijev da ubiju mojeg nerođenog sina. Potom su ju bacili u masovnu grobnicu s ostalima. Mnogo godina kasnije kad je identificirana, nisam ju mogao pokopati u Vukovaru nego sam ju pokopao u Vinkovcima gdje i danas prebiva. Probajte zamisliti kako je danas živjeti s nakazama koje su takva nedjela činili. Svaki dan ih susrećem na ulici. Osjećam se kao progonjena i izbezumljena zvijer.

Spomenik Ružici Markobašić i njenom ubijenom sinu u trudničkoj utrobi biti će spomen ne samo na nju, nego i na sve majke-trudnice ubijene u Domovinskom ratu i drugim ratovima na hrvatskim područjima.

Spomenik je napravljen na inicijativu Udruge ’40 dana za život’, koja se već godinama molitvama i drugim dobrim djelima bori protiv pustoši pobačaja. Sve o toj hvale vrijednoj akciji možete pročitati na stranicama Udruge ’40 dana za život’ OVDJE.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar