12/01/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Gotov sastanak Grada i majki: Tomašević nas je razočarao kao čovjek

 

Buka oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj u javnom prostoru već tjednima ne jenjava, a roditelji odgojitelji su poručili na tri dosadašnja prosvjeda kako neće odustati od inzistiranja na tome da i dalje uživaju svoja prava. U mnogo su navrata tražili i osobni sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a kako je najavio na press konferenciji prije nekoliko dana, održala se danas u 16 sati.

Četvrti je pak prosvjed najavljen za subotu u 17 sati ispred zgrade Gradskog poglavarstva. Nakon sastanka, inicijatori prosvjeda i predstavnici korisnika mjere, odnosno predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko, odvjetnik udruge HURO Marko Fak, predstavnica Inicijative “Djeca su budućnost” Ljiljana Dragić i demograf Stjepan Šterc, obratili su se medijima. Ispred zgrade Gradske uprave okupilo se desetak majki koje su došle pružiti podršku predstavnicima koji su trenutačno na sastanku.

– Mogu reći da nije došlo do nikakvih promjena. Mi smo predložili da gradonačelnik povuče ovaj prijedlog odluke iz procedure, da to ne ide na gradsku skupštinu u dvanaestom mjesecu, da se napravi temeljita analiza i da se formira radna skupina u kojoj bi sudjelovali naši predstavnici, međutim to je za sada odbijeno – rekao je odvjetnik udruge HURO Marko Fak nakon dvosatnog sastanka, izrazivši nadu kako će se dijalog s gradonačelnikom nastaviti, jer smatra kako se dosadašnja stečena prava korisnika moraju poštovati.

Inicijatori akcije potvrdili su kako se planirani prosvjedi i sve do sada najavljene aktivnosti nastavljaju po planu, te da nisu dobili nikakav termin budućih sastanaka. – Udruga HURO i dalje inzistira na povlačenju ovog nacrta prijedloga odluke i na izradi ozbiljne stručne analize s kvalitetnim zaključcima.

Moraju biti uključeni demografi, ekonomisti, socijalni pedagozi, ginekolozi. I na osnovu toga bi oni onda dalje mogli reagirati – rekla je Ana Marija Berbić Lacko ističući kako su sadašnju analizu napravile nedovoljno stručne osobe.

Demograf Stjepan Šterc smatra da bi se u cijelu priču trebala uključiti i država ukidanjem poreza na mjeru, s obzirom na to da se radi o oko 20 000 djece. Istaknuo je kako se u proračunima i grada Zagreba i države nalazi jako puno iracionalnih stavki koje su manje važne od ove.

– Iznenađuje ta razina tvrdoglavosti. Nisam osjetio od zadnjeg sastanka zapravo da su oni napravili nekakav pomak – dodao je.

– Nakon dva sata sve je na istome. Razočarane smo, ja sam razočarana kao čovjek. Ne mogu vjerovati da je netko toliko beskompromisan a radi se o sudbinama tisuća djece – zaključila je Ljiljana Dragić, osnivačica inicijative “Djeca su budućnost”,

 

 

 

hb.hteam.org