HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PALMER UOČI DOLASKA U BIH: Dogovor o Izbornom zakonu postići do proljeća

Sponzorisano

 

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer očigledno je pomjerio zadani rok za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, međunarodna zajednica je proteklih mjeseci intenzivirala napore kako bi došlo do dogovora među političkim liderima u BiH, ističući da se reforme moraju izvršiti u ovoj, neizbornoj godini.

 

No, prema svemu sudeći, dosadašnji pregovori nisu donijeli značajnijih pomaka u ujednačavanju stavova političkih stranaka, zbog čega je izgledno da dogovora do kraja ove godine neće biti.

Ovo je u razgovoru za Radio Slobodna Europa rekao i sam Palmer, upozorivši da nema puno vremena za gubljenje.

“Ako se krećemo unatrag od izbora koji su planirani za jesen iduće godine, zaista je potrebno da imamo sve riješeno do proljeća – što znači da imamo samo nekoliko mjeseci da radimo na tome. Nadam se da će taj pritisak služiti fokusiranju političkih lidera, te da će ih uvjeriti u važnost brzog postizanja kompromisa”, rekao je Palmer.

Podsjetimo, prije mjesec dana, tijekom Palmerovog boravka u BiH, ni nakon maratonskih pregovora o promjenama Izbornog zakona nije postignut nikakav dogovor.

Palmer danas, prema ranijim najavama, ponovo stiže u BiH kako bi se nastavili pregovori.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar