HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PREDSJEDNIK HDZ 1990 CVITANOVIĆ: Kada će Tužiteljstvo i Sud BiH Merdana i Vikića pitati što su radili u Buhinim Kućama

Sponzorisano

 

Ilija Cvitanović u društvu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave posjetio je danas Buhine Kuće, povodom 28. obljetnice stravičnog pokolja nad Hrvatima kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH.

Danas sam došao ovdje u Buhine Kuće odati počast stradalima u pokolju koje je po svemu sudeći još jedan krvavi pir odnosno ratni zločin koje su počinile bošnjačko-muslimanske snage, a koji je na žalost kao i Križančevo Selo, ne procesuirano i ne kažnjeno, štoviše ovdje nemamo niti optužnice.

 

Mnogi kažu da su Vukovar i Vitez dva najveća stratišta Hrvata u Domovinskom ratu, a na žalost i danas dijele jednaku sudbinu u pogledu odnosa prema žrtvi odnosno kažnjavanju počinitelja.

Rukopis zločina u Buhinim Kućama gdje je ubijeno 27 civila među kojima su bile žene i djeca po svojoj brutalnosti i monstruoznosti odgovara svim onim zločinima koje su činile elitne postrojbe Sedme muslimanske brigade odreda El-Mudžahid, a prema izjavama dobro upućenih, mnogi ukazuju i na nemoralnu ulogu britanskog bataljuna UNPROFOR-a koje je trebao biti u ulozi “plavih kaciga“, a ovdje je asistiralo zločincima.

Najmlađa žrtva u Buhinim Kućama bilo je dvogodišnje dijete, zarobljene djevojke su silovane i ubijene, a zarobljenici su vezani žicama, mučeni i ubijani čak motornom pilom.

Za zločin ni nakon više od 25 godina nitko nije odgovarao, a u zoni odgovornosti je Trećeg korpusa Armije BiH.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio spomen obilježje Križančevo selo

Hrvati u Središnjoj Bosni odgovornim smatraju jednog od zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH Džemu Merdana kojeg smatraju odgovornim i za pokolj u Križančevom Selu, te zapovjednika jedne od specijalnih postrojbi MUP-a RBiH Dragana Vikića.

Zločin u Buhinim kućama nije procesuiran ni pred Haškim tribunalom, a ni Sudom BiH, nije čak ni optužnica formirana. Sve je poznato i sve se zna, pozivam istražne organe i pravosudna tijela BiH da napokon rasvijetle sva zlodjela učinjena nad hrvatskim stanovništvom Središnje Bosne, a na žalost nije ih malo bilo.

Poražavajuće je da nitko nikada nije optužen i nije odgovarao za ovaj zločin u Buhinim Kućama, ali i Križančevu Selu, za osmero djece u gradu i druge, stoji u izjavi predsjednika HDZ BiH 1990 Ilije Cvitanovića.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar