HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NIJE SVE GOTOVO Đoković pobijedio, sudac naredio da ga puste iz pritvora: Vlasti najavile novo ukidanje vize, a to može značiti trogodišnju zabranu ulaska u Australiju!

Sponzorisano

 

Novak Đoković pobijedio je na saslušanju nakon što je sudac presudio u njegovu korist.

Od ponoći po hrvatskom vremenu, a od 10 ujutro po lokalnom, u Melbourneu je  trajalo saslušanje vezano za slučaj ulaska Novaka Đokovića u Australiju. Podsjetimo, Đokoviću je odbijena viza za ulazak u zemlju nakon što je već sletio u Melbourne. Posljednja četiri dana proveo je u imigracijskom hotelu.

 

Sudac Anthony Kelly je sedam i pol sati nakon početka saslušanja donio odluku kako Novaka Đokovića vlasti moraju pustiti u roku od 30 minuta te kako će država snositi sve sudske troškove. On je pronašao ”nerazumnost” u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon dolaska u zračnu luku.

Vlasti već najavile moguće novo privođenje i odbijanje vize

Đoković je odnio pobjedu na ovom saslušanju, ali to ne znači kako će ostati u Australiji i igrati na Australian Openu gdje želi osvojiti 21. Grand Slam naslov. Vlasti su već najavile novo moguće privođenje i deportaciju.

Glavni odvjetnik koji je zastupao vlast, Chris Tran najavio je kako će ministar za imigracijske poslove vjerojatno opet tražiti poništavanje vize. Prema tamošnjem imigracijskom zakonu, ministar ima posebne ovlasti prema kojima može otkazati nekome vizu zbog bilo kakvih razloga.

Direktno ukidanje vize znači trogodišnju zabranu ulaska u zemlju

Ti razlozi nisu navedeni, ali ukoliko se to dogodi, Đoković neće moći ući u Australiju čak tri godine, rekao je sudac na saslušanju.

U prvih sedam sati Đokovićevi odvjetnici iznijeli su svoju stranu. Oni tvrde kako je srpski tenisač zadovoljio sve uvjete ulazak u zemlju te da su službenici na granici propustili obavijestiti Novaka o tome da će mu suspendirati vizu.

Što je tvrdila Đokovićeva strana

Glavni argument Đokovićeve strane bio je taj da je o ispunio kriterije za privremeno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv Covida-19 jer je bio zaražen u prosincu. Pozvali su se na mišljenje jedne eksertne skupine u Australiji po kojoj oni koji su nedavno preboljeli Covid mogu odgoditi cijepljenje do šest mjeseci nakon akutne bolesti kao privremeno izuzeće zbog “teške medicinske bolesti”.

Ovaj argument je podržao sam sudac koji je naglasio kako je Đoković ispunio uvjete koje mu je postavio tamošnji teniski savez, a koje su poslije vlasti demantirale i odbacile kao valjane.

No postoje brojni dokazi kako je Đoković 16. prosinca, kada njegovi odvjetnici tvrde da je dobio potvrdu kako ima Covid, a i danima kasnije, sudjelovao u brojnim aktivnostima u javnosti te nije jasno kako je tada mogao u isto vrijeme biti zaražen i družiti se među ljudima.

Posljednje iz Melbournea:

8:10 Oko stotinjak Đokovićevih pristaša okupljenih ispred suda, burno je proslavilo odluku suca o puštanju najbolje svjetskog tenisača. No vidjet ćemo hoće li biti novog razloga za slavlje ili će odluka imigracijskog ministra opet navući bijes pripadnika srpske zajednice u Australiji.

8:00 Đoković se ne nalazi više u imigracijskom hotelu kojeg je napustio tijekom saslušanja te je prebačen u urede svog tamošnjeg odvjetnika. Uskoro bi trebao biti na slobodi ukoliko se vlasti ne odluče na novo pritvaranje i oduzimanje putovnice.

7:35 Sukladno najavama australskih vlasti, nije sve gotovo u ovom slučaju. Ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews spremna je ponovno ukinuti Đokovićevu vizu.

7:30 Sudac Anthony Kelly presudio je u korist Novaka Đokovića. On je pronašao ”nerazumnost” u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon što je većsletio u Melbourne.

7:24 Đoković je pobijedio. Sud je odbio odluku imigracijske službe. Uskoro opširnije…

7:15 Saslušanje je nastavljeno.

7:00 Srpski novinari javljaju kako je Novak Đoković došao na sud i dao izjavu sucu, dok australski novinari govore kako je to nemoguće jer nije cijepljen. No Đoković je navodno morao doći na sud jer u imigracijskom hotelu nije radio stream s kojim je tijekom saslušanja bilo puno problema.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar