HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NAKON ODLUKE ŠVICARSKIH VLASTI Što je sve potrebno hrvatskim državljanima za odlazak na rad u Švicarsku?

Sponzorisano

 

Švicarska je kao jedna od najpoželjnijih zemalja u Europi za rad i život do sada za hrvatske radnike imala određene kvote. Ali od 1.siječnja ove godine Hrvatskoj je dodjeljen status slobodnog protoka ljudi koji mogu tražiti posao u Švicarskoj.

Švicarska je trenutno, kao i susjedne zemlje poput Austrije i Njemačke u potrazi za kvalitetnom radnom snagom iz Hrvatske. Ipak, ostavljena je mogućnost ponovnog ograničenja slobodnog protoka, ako se prijeđe određeni prag.

 

Jozo Dalić, član savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kazao je za Dnevnik RTV Herceg Bosne, da je sloboda kretanja zajamčena hrvatskim državljanima kao i državljanima ostalih članica EU.

“Sami i osobno, ako žele, mogu doći na švicarski teritorij i tražiti sebi zaposlenje.” – potvrdio je Dalić.

Mnoštvo je onih koji u zapadne zemlje odlaze nedovoljno informirani o potrebnoj papirologiji i dozvolama za ulazak i rad u tim zemljama.U medijima se o ovoj temi mahom prenose nepotpune i neprovjerene informacije.

O potrebnoj papirologiji, Dalić naglašava, da svi dokumenti moraju biti hrvatski. Podsjeća na slučajeve iz Njemačke i Austrije, kada su hrvatski državljani dolazili sa vjenčanim listovima, vozačkim dozvolama i slično, dokumentima izrađenim u drugoj državi. Takvo nešto, tvrdi, u Švicarskoj neće biti prihvaćeno.

“Isključivo će se priznavati samo diplome koje su završene na tzv. Bolonji, kazao je Dalić koji ne preporučuje nostrifikaciju diploma. “To je dugotrajan proces i iziskuje jako puno vremena i jako puno troškova i na kraju diplomu će najvjerojatnije ili napola priznati, a sve ostalo ćete morati ponovno polagati ili ići na dodatno školovanje ovdje u Švicarskoj.”

Švicarski se zakoni, navedi RTV HB, razlikuju od primjerice njemačkih. Fleksibilniji su ali manje socijalni.

Dalić tvrdi da hrvatski državljani ne bi trebali imati problema u vezi traženja stana ili upisa djece u školu i slično. Kaže da je administracija u Švicarskoj relativno brza i odgovara na svaki zahtjev u roku od 4 tjedna.

Za očekivati je da će ova odluka Švicarske imati utjecaj na dotok hrvatskih državljana iz Austrije i Njemačke, više nego iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog postkovid perioda koji će, po Dalićevim riječima, biti dosta težak.

Hrvatska zajednica u Švicarskoj pripremila se na ovaj proces kako bi informacijama pomogla zainteresiranima. Otvorena je i internetska stranica za prijavu traženja posla na švicarskom teritoriju.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar