HB.hteam.org

Portal hrvata HB

GRLIĆ RADMAN NA HRT-U “Nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem u BiH kada su narušena temeljna prava Daytona u kojima se jamči Hrvatima da biraju legitimne predstavnike”

Sponzorisano

 

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je na HRT-u te je govorio o brojnim temama, ali se dotakao i položaja Hrvata u BiH, o izborima u BiH i reformi Izbornog zakona.

– Neki dan sam bio u Sarajevu gdje sam išao u dogovoru s predsjednikom vlade, koji je tamo bio 13. prosinca. Trebao sam na operativnoj razini dogovoriti sve one točke održavanja zajedničke sjednice dviju vlada tijekom prve polovice ove godine. Tako pokazujemo da je Hrvatskoj stalo do jedne stabilne, funkcionalne BiH”, rekao je dodavši kako promjena Izbornog zakona jamči upravo ono što je dejtonsk-pariski sporazum utvrdio: Bosnu i Hercegovinu kao državu s dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda.

– Hrvatskoj je u interesu europska perspektiva BiH. Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke prioritete kada govorimo o NATO članstvu, Europskoj uniji, zapravo u svim najvažnijim međunarodnim organizacijama. Sada želimo to učiniti i Bosni i Hercegovini. Međutim, nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem u BiH, kada su narušena temeljna prava koja su bila osigurana Dejtonskim sporazumom i ustavom, aneks 4, u kojima se jamči da Hrvati kao konstitutivni, ravnopravni narod mogu birati legitimne predstavnike u kolektivna tijela – rekao je Grlić Radman.

Dodao je da Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja Izbornog zakona, i to što prije.

U videu ispod možete pogledati cijelu emisiji, a o Hrvatima u BiH Grlić Radman je govorio od 25:30.

 

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar