HB.hteam.org

Portal hrvata HB

OVJERENIK ZA PROŠIRENJE EU VARHELYI: Laž je da podržavam Dodikove secesionističke aktivnosti, konačno treba riješiti probleme u Federaciji BiH

Sponzorisano

 

Europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi govorio je za mađarske medije o aktualnoj političkoj situaciji u BiH te se dotakao optužbi domaćih, ali i europskih dužnosnika koji tvrde kako surađuje s Dodikom na destabilizaciji BiH kroz mnogobrojne aktivnosti.

U velikom intervjuu za Magyar Nemzet, Várhelyi je govorio o proširenju Europske unije na Zapadni Balkan, ali i o drugim temama. Između ostalog, Várhelyi je naglasio kako su razmišljanja da će Francuska blokirati pristup država Zapadnog Balkana u EU tijekom šestomjesečnog predsjedavanja stereotipi te da je ova država značajno promijenila pristup prema Zapadnom Balkanu.

 

“Stav Francuza se dosta promijenio, a francuski predsjednik je tijekom najave plana predsjedavanja Europskom unijom govorio i o Zapadnom Balkanu. Što se tiče nove njemačke vlade, ohrabruje to što je program nove vlade jasno stavio do znanja da će nastaviti posvećenost proširenju Unije na Balkan. Vidjet ćemo što to znači u praksi i očekujem da Berlin nastavi podržavati proces proširenja”, rekao je Várhelyi.

Nakon uvodnog dijela intervjua u kojem je govorio o odnosima EU i Zapadnog Balkana, Várhelyi se fokusirao na Bosnu i Hercegovinu.

“BiH je zaista u teškoj fazi. Zemlja je u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih aktivnosti. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, ali i za Europu u cjelini. Iz tog razloga, tri naroda i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja ide naprijed i istovremeno jača unutarnju koheziju. Što se tiče nacionalističkih proslava mislim da to ne pomaže. Osim toga, u FBiH postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS-a, ali ih također treba konačno riješiti”, rekao je Várhelyi.

Na pitanje da objasni navode kako podržava prijenos nadležnosti s države na entitet RS, te da podržava Dodikove aktivnosti u BiH, Várhelyi je kratko odgovorio.

“Sve su to lažne vijesti. Naša očekivanja od bosanskih Srba su da se vrate u Parlament i rad Predsjedništva. To sam jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku”, ističe povjerenik.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar