HB.hteam.org

Portal hrvata HB

CVITANOVIĆ: Njegujete ideju većinskog nacionalizma, kao opozicionar drugih ideja ni nemate

Sponzorisano

 

Nakon što je prof.dr. Mirsad Hadžikadić vrlo oštro medijski “napao” predsjednika HDZ 1990 Iliju Cvitanovića zbog posljednjih izjava , vrlo brzo je i Cvitanović odgovorio “uvaženom” bošnjačkom intelektualcu.

“Danas sam, ničim izazvan, dobio glavnu ulogu u političkom pamfletu prof. dr. Mirsada Hadžikadića, koji je, umjesto prijeko potrebne svježine, u sarajevsku političku scenu unio ideje koje zaudaraju po unitarizmu,

 

Jedan čovjek – jedan glas – jedan predsjednik. To je Bosna i Hercegovina kakvu želi Hadžikadić. Svi mi, koji stojimo na putu ka toj hegemoniji „miloševićevskih“ razmjera smo problem.

Dojma sam da bi, duboko svjesna ukupne situacije, bošnjačka komponenta bila spremna sjesti za pregovarački stol i, zajedno sa hrvatskom stranom, pronaći zajednički jezik i postići dogovor za izmjene Izbornoga zakona, što je ključ rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, sarajevska opozicija, koju čini između ostalih i dotični Hadžikadić, zarad jeftinih političkih poena i stranačkih interesa, „puše“ svojim vladajućima za vrat i ne dozvoljavaju im da se izdignu iznad dnevnopolitičke pozicije i naprave iskorak ka dogovoru.

Stoga, u pravu ste, gospodine Hadžikadić, kada kažete da je „teško narodu kojem je opozicija gora od vlasti“. Upravo ste vi „slika i prilika“ te rečenice.

Unatoč napadima koje dobivam u kontinuitetu, ponosno koračam započetim putem, jer sam dubokog uvjerenja u njegovu ispravanost.

Jedina politička komponenta u Bosni i Hercegovini koja traga za rješenjem i koja nudi racionalne prijedloge jest hrvatski narod, koji politički djeluje kroz nadstranački mehanizam – HNS.

To je samo kontinuitet odgovornosti i borbe za civilizacijske vrijednosti, koji njeguje hrvatski narod u BiH, koji je ovu državu spasio 92., a vjerujem – spasit će je i 22.

Da bi realizirali takav scenarij, država mora „odvezati ruke“ hrvatskom narodu i omogućiti nam ono što nam pripada – da živimo i politički, društveno i ekonomski egzistiramo na svojoj stoljetnoj zemlji kaže u izjavi Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ1990, prenio je portal Centralna.ba.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author