HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NAKON RAZGOVORA SA SCHOLZOM BIDEN: Opredijeljeni smo završiti posao integracije Z. Balkana u EU

Predsjednik SAD Joe Biden istaknuo je da su njegova zemlja i Njemačka opredijeljeni da dovedu do kraja proces integracije Zapadnog Balkana u evropske institucije i da tako ostvare cjelovitu, slobodnu i mirnu Europu, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden se u Washingtonu u ponedjeljak susreo s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a nakon sastanka je istakao da su imali izuzetno konstruktivan razgovor te je dodao da će i dalje raditi na jačanju savezništva i opsežnog partnerstva SAD i Njemačke.

 

Biden i Scholz su najviše pažnje posvetili ruskoj prijetnji prema Ukrajini. Dvojica lidera su istakla kako traže diplomatsko rješenje situacije.

“Jasno smo stavili do znanja da smo spremni nastaviti razgovore u dobroj vjeri s Rusijom. Njemačka je također bila lider u guranju deeskalacije tenzija i podsticanju dijaloga kroz normandijski format. Ali ako Rusija odluči da dalje napadne Ukrajinu, mi smo zajedno spremni i cijeli NATO je spreman. Danas smo kancelar i ja razgovarali o našoj bliskoj suradnji i razvili snažan paket sankcija koje će jasno pokazati međunarodnu odlučnost i nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija naruši suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet”, kazao je Biden.

On je kazao da su razgovarali i o izazovima za međunarodni poredak koji dolaze iz Kine, Rusije i drugih konkurenata koji teže neliberalnijim budućnostima. Dodao je da se s kancelarom Scholzom složio da rade zajedno kako bi osigurali da pravila i principi koji reguliraju nove tehnologije budu usmjereni na unapređenje slobode mogućnosti, a ne represije ili autoritarnosti.

Jedna od tema susreta je bio i Zapadni Balkan, o čemu je Biden govorio nakon sastanka.

“Također smo potvrdili našu opredijeljenost da kompletiramo posao integracije Zapadnog Balkana u europske institucije i da konačno ostvarimo Europu koja je cjelovita, slobodna i u miru”, poručio je Biden.

Biden je dalje kazao da su SAD i Njemačka bliski prijatelji i saveznici na različitim međunarodnim platformama i na bilateralnoj razini i da ne postoji pitanje od globalnog značaja u kojem Njemačka i Sjedinjene Države ne rade zajedno.

Njemački kancelar Scholz je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom Washingtonu te je dodao da je dobro da je u ovom teškom razdoblju imao priliku razgovarati s američkim predsjednikom Bidenom.

On je kazao da Njemačka, SAD i NATO saveznici ne mogu šutjeti na ruske prijetnje spram Ukrajine, jer nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici predstavlja sigurnosnu prijetnju i za Europu.

“Vrlo smo jasno rekli da bi ruska agresija na Ukrajinu bila praćena ozbiljnim posljedicama i sankcijama. Dakle, bit će visoka cijena za Rusiju. Ovo je vrlo jasna poruka. Svi su to shvatili. Mislim da je ova poruka iznova i iznova razjašnjena, tako da je čak i Rusija sada shvatila poruku”, poručio je Scholz.

On je dalje kazao da je važno iskoristiti i sva raspoloživa diplomatska sredstva, što uključuje i nastavak razgovora između Washingtona i Moskve.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author