HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Šokantni rezultati ankete gol.hr-a o Filipu Hrgoviću: Evo što o njemu misle hrvatski ljubitelji boksa!

Donosimo rezultate ankete gol.hr-a o boksačkim kvalitetama Filipa Hrgovića i njegovim šansama da postane profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji…

O boksačkim kvalitetama najboljeg hrvatskog teškaša Filipa Hrgovića vlada podijeljeno mišljenje među stručnjacima, ali očito i u boksačkoj javnosti, kako inozemnoj tako i domaćoj.

 

Gotovo da u ovom trenutku nema boksača o kojem kolaju tako oprečna mišljenja. Dovoljno je popričati s nekolicinom domaćih stručnjaka ili pročitati analize nekih inozemnih analitičara.

Najbolje se to vidjelo u prognozama Hrgovićeva nesuđena meča s francuskim asom Tonyjem Yokom, koji je odgođen za neko drugo vrijeme.

Anekta gol.hr-a o Hrgovićevim kvalitetama i šansama da postane prvak svijeta

Dok su analitičari uglednog Boxing News 24 gotovo jednoglasno favorizirali francuskog teškaša, proslavljeni pulski boksač Jetiš Bajrami u velikom intervju za gol.hr imao je potpuno obratno mišljenje.

“Hrgović će razbiti Yoku, pobijedit će prekidom do 6-7 runde. Naravno, ako uopće dođe do borbe”, hrabru je prognozu ispalio Bajrami.

U razgovoru za naš portal Bajrami je otišao korak dalje i prognozirao da bi Hrgović pomeo sve nadolazeće britanske nade od Daniela Duboisa i Efea Ajagbea do Joea Joycea.

„Filip će biti najveći konkurent Furyju, Usyku i Joshui“, poručio je Bajrami, koji smatra da je Hrgović jako napredovao pod vodstvom kubanskog trenera Pedra Diaza.

Mišljenja stručnjaka se razilaze

„S Joshuom i Usykom će biti egal. To je moje mišljenje. S Furyjem će već biti teže, ali mislim da bi i protiv njega imao šanse“, tvrdi Bajrami.

U prekjučerašnjoj najavi Hrgovićeva najvjerojatnijeg skorog meča sa kineskim teškašem Zhileom Zhangom, Jack Tiernan s Boxing News 24 zaključio je kako je hrvatski boksač veliki favorit, no još jednom je doveo pod upitnik Hrgovićeve šanse kada mu na megdan izađu kvalitetniji borci.

“Hrgović je bio dobar amaterski borac, ali gubio je u okršajima s boljim teškašima kao što su Joe Joyce i Tony Yoka. Njegov problem je što je previše robotiziran i bolji teškaši iskoristili su taj njegov nedostatak”, ističe Tiernan, koji očito nema neko predobro mišljenje o Hrgovićevim kvalitetama. To se jasno može iščitati iz njegovih tekstova.

Što o Hrgoviću kao čovjeku i boksaču misli hrvatski profesionalni teškaš Alen Babić, mislimo da ne treba posebno podsjećati. Njih dvojica toliko puta su se međusobno prozvali i verbalno izmitraljirali, da ne kažemo izvrijeđali, da je cijela stvar debelo premašila sportske okvire i poprimala naglašeno osobne konotacije.

Šokantni rezultati ankete

Uglavnom, izrazito oprečna mišljenja stručnjaka o Hrgoviću ponukala su nas da ispitamo mišljenje čitatelja gol.hr-a. Iako smo očekivali da neće biti jedinstveno, rezultati su ipak iznenađujući, da ne kažemo šokantni. Naša anketa je pokazala da se i mišljenja hrvatskih ljubitelja boksa dramatično razilaze.

Očekivali smo da će među domaćim ljubiteljima boksa ipak biti značajno više onih koji imaju pozitivno mišljenje o Hrgovićevim boksačkim kvalitetama, odnosno onih koji smatraju da može postati svjetski prvak u teškoj kategoriji. Na kraju je ispalo da je podjednako onih koji poprilično vjeruju u njega i onih koji uopće ne vjeruju. Ovih drugih čak i više.

Postavili smo jednostavno pitanje: Koji je krajnji domet Filipa Hrgovića u profesionalnom boksu?

I ponudili smo tri odgovora:

1) Ima vrhunsku kvalitetu i može postati prvak svijeta u teškoj kategoriji…

2) Dobar je, doći će do borbe za naslov prvaka, ali neće uspjeti…

3) Nije ni do koljena Furyju, Usyku, Joshui…

Zasad je glasovalo oko 10 tisuća čitatelja, što je prilično reprezentativna brojka.

Mnogi Hrvati ne vjeruju u Hrgovića

Za prvi odgovor zasad je glasovalo 37 posto čitatelja, za treći čak 42 posto, a preostali broj čitatelja odlučio se za zlatnu sredinu.

Dakle, diskrepancija je više nego očita, može se reći da većina mišljenja idu iz krajnosti u krajnost, dok je neka srednja solucija ipak u manjini.

Da parafraziramo Schopenhauera, čini se da i u Hrgovićevem slučaju vrijedi ona stara: nitko nikoga u ništa nije uvjerio…

To će vrijediti sve dok ne izađe u ring i odmjeri snage s najboljim teškašima. Tek u tom slučaju približit će se stajališta o Hrgovićevim kvalitetama, u pozitivnom ili negativnom smislu.

Do tada će se očito lomiti koplja. Naznake kakvog-takvog približavanja mišljenja mogli bismo zamijetiti već nakon meča sa Zhangom. Ako ga Hrgović riješi uvjerljivo i atraktivno, ugled će mu sigurno porasti. No ako se bude mučio, da ne spominjemo eventualni poraz, sumnje će se jamačno produbiti.

 

 

hb.hteam.org

 

Ostavite facebook komentar

About The Author