HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Europski parlament glasovao za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i suradnicima

POZVALI EUROPSKO VIJEĆE NA AKCIJU

Europski parlament osudio je secesionizam Milorada Dodika i pozvao Europsko vijeće da uvede sankcije njemu i njegovim suradnicima.

 

Ovaj dio navodi se u amandmanu uz godišnji izvještaj Vijeća za vanjske poslove Europskog parlamenta. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika Europskog parlamenta.

Protiv su glasovala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana. Amandman Vijeća za vanjske poslove Europskog parlamenta podržala je većina iz grupacije EPP-a. HDZ je glasovao protiv sankcija.

U amandmanu se oštro osuđuju secesionističke mjere vlasti Republike Srpske, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, obrane, sigurnosti i oporezivanja.

Time se, kako se ističe, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna prijetnja njenom jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti.

“Poziva se Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, ističe se u amandmanu.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author