HB.hteam.org

Portal hrvata HB

KLAGENFURT PRIPREMA LI SE IZETBEGOVIĆ ZA IZBORE ILI RAT? Sve radikalniji govori bošnjačkog lidera: “Imamo većinu. Za šehidsku krv, za sve uvrede…”

U austrijskom gradu Klagenfurtu je održana četvrta u nizu manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“. Delegaciju iz Bosne i Hercegovine koja je prisustvovala manifestaciji je predvodio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je prilikom obraćanja prisutnima kazao da je prioritetni cilj da matica BiH bude uz svoju dijasporu.

Sponzorisano

 

– Prije devet godina, ja sam bio član Predsjedništva BiH. Tada je oko 700.000 vas trebalo ostati bez državljanstva i mi smo to uspjeli spriječiti preko Ustavnog suda BiH. Dušmani BiH se plaše dijaspore. I to s razlogom. Oni znaju što mogu uraditi stotine tisuća patriota koji se školuju, etabliraju, čije je srce okrenuto domovini – izjavio je Izetbegović.

Predstojeći Opći izbori su, dodao je, sudbonosni za BiH, a dijaspora može mnogo toga uraditi. Istaknuo je da “probosanske snage” (kako sebe nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.) imaju većinu od 58 posto u parlamentima.

– Sada je razdjelnica. Hoćemo li sačuvati zemlju, zajedno sa Europljanima koji će se morati uozbiljiti nakon ovoga u Ukrajini. Morat ćemo napraviti jedan snažan front koji će zemlju odvesti naprijed – kazao je Izetbegović.

Retrogradne snage, dodao je, žele većinu probosanskih snaga svesti u okvire jedne trećine vlasti.

– Pobunili su se protiv Inzkovog zakona. To je jedno iskonsko nepoštovanje. Radi se o nedostatku respekta prema našem narodu. Oni mogu samo dobiti onaj komad kolača koji im pripada – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, poručio je da HDZBiH može štititi samo vitalni nacionalni interes u Domu naroda FBiH, a ne blokirati sve procese.

– Mi moramo podržavati naše ljude u RS-u. Ogroman se posao može napraviti na ovim izborima. Kreće registracija u svibnju. Bit će komplicirano. Ne dajte se obeshrabriti. Sama Austrija može promijeniti odnos snaga. A onda 2. listopad. Ide utakmica. Trideset godina nas ponižavaju. Za šehidsku krv, za sve uvrede, odgovorit ćemo olovkom. Ide utakmica i trebate dati svoj gol na toj utakmici. A golovi iz daljine su najljepši – poručio je Izetbegović.

Manifestaciji su također prisustvovali veleposlanik BiH u Austriji Kemal Kozarić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i predsjednik Skupštine Bijeljine Mustafa Gradaščević.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar