HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Dodik usporedio Njemačku s Trećim Reichom: “Njemački vojnici nisu dobrodošli u BIH”

MILORAD DODIK

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u četvrtak podržao Rusiju ustvrdivši kako je diljem svijeta na djelu “proturuska histerija” a današnju je Njemačku usporedio s Trećim Reichom.

Dodik je na konferenciji za novinstvo kazao kako osuđuje to što je veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima Sven Alkalaj podržao izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a.

 

“To nije odluka BiH nego privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva”, kazao je Dodik čija je teza da se ovakvim glasanjem zapravo ruši BiH jer državno predsjedništvo nije donijelo odluku o uvođenju bilo kakvih sankcija Rusiji.

Osudio je i najavu da bi Njemačka mogla razmjestiti svoje vojnike u BiH u sastavu EUFOR-a što je na sjednici Bundestaga u srijedu izjavila Anna Lirmann, državna tajnica za Europu u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova.

“Ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce koji su asistirali ustašama da pobiju milijun ljudi na ovim prostorima sada nam najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage. Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle”, kazao je Dodik koji je uz to izvrijeđao posebnog izaslanika Bundestaga za BiH Adisa Ahmetovića usporedivši ga s pripadnicima organizacije nacističke omladine Hitlerjugend.

Kazao je kako se svim Srbima “pali alarm zbog jačanja njemačke vojne moći” te je najavio je kako će se osobno usprotiviti produženju vojne misije EU u BiH “Althea”. Tvrdi kako vojnici iz država-članica Unije bespotrebno paradiraju gradovima u BiH “u suradnji s muslimanima” te tvrdi kako je to izazvalo uznemirenje građana i ugrožavanje prometa.

Vojna misija EU-a u BiH koja je naslijedila misiju NATO-a (SFOR) sada broji nešto više od tisuću vojnika a dodatni kontingent od njih oko 500 upućen je ranije ove godine zbog procjene da bi mir u toj zemlji mogao biti ugrožen kao dio šire ruske strategije destabiliziranja europskog kontinenta.

Dodik tvrdi kako je siguran da Vijeće sigurnosti UN neće podržati produženje mandata EUFOR-a aludirajući na ulogu koju u tom tijelu ima Rusije i vetom može spriječiti donošenje bilo koje odluke.

Dodikova je poruka kako bi za BiH bilo najbolje da o ruskoj agresiji na Ukrajinu ne govori ništa i ne zauzima bilo kakvo stajalište jer Srbi ionako neće pristati na bilo kakvu osudu postupaka Rusije.

“To nije rat između Rusije i Ukrajine, to je rat između globalnih igrača, liberalnog Zapada predvođenog SAD-om i Velikom Britanijom i Rusije”, Dodikova je teza uz poruku kako “mediji samo kleveću Rusiju”.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author