HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NOVA SARAJEVSKA “IGRANKA”? Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri bošnjačke stranke

Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora, danas su puštene u parlamentarnu proceduru, potvrdila je Alma Čolo, predsjedateljica Interresorne radne skupine za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i zastupnica SDA.

Istaknula je da su izmjene zakona, nakon takvog poziva zastupnicima, potpisali zastupnici SDA, SDP-a, Naše stranke i SBB-a, prenosi Faktor.

Sponzorisano

 

Predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH imaju 132 članka.

Radi se o preciziranju pitanja koja se odnose na uvođenje skenera, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, financiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata. Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada neko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod financiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen budžet institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine dobije sredstva za izbore.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usuglašene su tijekom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u Delegaciji Europske unije. Taj paket izmjena je, uz dopis šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD-a Michaela Murphyja i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Namjera je potom bila pokušati dogovoriti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u Interresornoj radnoj grupi. No sjednica Interresorne radne grupe prošlog tjedna nije održana jer nisu došli članovi iz HDZ-a BiH i stranaka iz RS.

Podsjećamo,  Bariša Čolak, zamjenik predsjedateljice Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona, prije nekoliko dana je istaknuo da članovi Radne skupine iz HDZ-a BiH neće prisustvovati najavljenoj sjednici ovog tijela  jer to nije učinjeno u skladu s Poslovnikom, te da su šanse za dogovor sve manje.

– Vrlo jasno je rečeno u Poslovniku da sjednicu saziva predsjedateljica Alma Čolo, ali u dogovoru sa zamjenicima predsjedateljice (Sredoje Nović i Bariša Čolak) i zbog toga ne može biti ni održana – rekao je Čolak.

Komentirajući činjenicu da se sjednica Interresorne radne grupe zakazuje mimo Poslovnika, Čolak je rekao da je svaki komentar suvišan.

– Prije svega bi trebalo nas troje, predsjedavajući i dva zamjenika, da se dogovorimo da vidimo što i kako dalje. To je najmanje što se moglo napraviti – ocijenio je Čolak, ističući da to nije prvi put da se tako radi.

Čolak je dodao da tijekom rada Interresorne radne grupe nije urađeno ono što je bio zadatak tog radnog tijela.

– Nije postignut dogovor ni oko tehničkih izmjena, odnosno integriteta izbornog procesa, a ni oko izuzetno važnih stvari kada je riječ o provođenju odluke Ustavnog suda i presuda Europskog suda, mada postoji još uvijek nekakva šansa, a dok postoji šansa čovjek se nada – ponovio je Čolak prije nekoliko dana, dodajući da su šanse sve manje.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar