HB.hteam.org

Portal hrvata HB

HRVATSKI SABOR Plenković i Raspudić zavatrili zbog Hrvata u BiH: Tko je anesteziolog kidanja političke glave bh. Hrvatima a tko je politički karijes

Sponzorisano

 

U Saboru RS danas vodila burna diskusija po pitanju predstojećeg političkog obespravljivanja Hrvata u BiH. Zastupnik Mosta Nino Raspudić postavio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću pitanje dokle se konkretno došlo u procesu promjena Izbornog zakona BiH, na što se Plenković obrušio na predsjednika hrvatske Zorana Milanovića, optuživši ga da je praktično sabotirao izbornu reformu u BiH.

“Već godinu dana radite intenzivno na pomoći Hrvatima u BiH na ostvarivanju njihove jednakopravnosti i stalno ste im jamčili kako ćete zajedno s našim partnerima iz EU i SAD-a pomoći da se promjeni Izborni zakon BiH na način da su Hrvati sigurni da će izabrati svoje predstavnike. Zanima me kakvo je danas tanje i dokle se došlo u promjeni Izbornog zakona”, pitao je Raspudić premijera Plenkovića.

 

Plenković je odgovorio kako je štetu za interese Hrvata u BiH napravio “karijes s Pantovčaka”, kako je nazvao predsjednika Milanovića, kad je rekao “prvo sapun, pa onda parfem”.

“To neće isprati ni mostarske kiše ni Niagarini vodopadi. Da vašoj familiji netko to kaže, vi s tim ljudima ne biste pričali 10 generacija (…) neće se tako pristati na promjene Izbornog zakona. Mi ovdje trpimo štetu štetočine koja već mjesecima zastupa proruske stavove, naziva Ukrajince korumpiranima. Vaš glavni partner, mecena i sponzor, a vi ste mu jatak u BiH. Sad će se još pojaviti i vi i vjerojatno i on i vaši frendovi dolje, male strančice koje imaju tri vijećnika, i onda ćete Hrvate u BiH iz položaja majorizirane žrtve dovesti u položaj krivca za blokiranje institucija. To je agenda. Ja sam je razotkrio, jasno je vidio, pojasnio je našim partnerima i to znaju svi u međunarodnoj zajednici i sve hrvatske stranke u okviru HNS-a. Moj utjecaj je velik, a njegov utjecaj je nikakav, nego štetočinski”, odgovorio je Plenković.

Raspudić je pak replicirao kako je premijer izbjegao dati odgovor na njegovo pitanje.

“Što ste godinu dana obećavali dolazeći u Mostar, da ćete s partnerima iz EU i SAD-a dovesti do promjene Izbornog zakona koji će jamčiti Hrvatima ravnopravnost? Što je s tim procesom danas? Primjećujem i nešto zanimljivo – nije kriva vaša neaktivnost i neaktivnost Hrvatske za ono što će se dogoditi, nego jedna izjava Zorana Milanovića, koja, nota bene, nije bila upućena Bošnjacima nego BiH u cjelini u smislu prvo osnovna škola, pa onda srednja… ne znam zašto to prebacujete u Bošnjake”, rekao je Raspudić.

Za točno dva tjedna, podsjetio je, SIP će raspisati izbore po ovakvom Izbornom zakonu kojim će Hrvati biti politički eliminirani.

“Sve da se danas dogodi čudo, da Bošnjaci pristanu da se promijeni Izborni zakon, dva tjedna nisu dovoljna da se provede procedura izmjena. Dakle, finito, priča je gotova. Godinu dana ovdje na to upozoravam. Nije se radilo ništa. Hrvatska se nije ponašala kao suverena država i punopravna članica NATO-a i EU, nego ste nekog vukli za rukav i nešto objašnjavali. Stavili ste u (Strateški) kompas EU rečenicu koja stoji u Ustavu BiH i to prezentirate kao veliko postignuće. Hrvati će na jesen, nažalost, očito biti politički eliminirani iz BiH. Velika je i vaša sukrivnja. Vi ste bili anesteziolog te operacije kidanja političke glave Hrvatima u BiH odlazeći u Mostar i mažući im oči da ćete nešto učiniti. Niste učinili ništa. Ponovit ću, ja iskreno vjerujem kako biste vi uistinu pomogli Hrvatima u BiH. Ali ne biste nikada prešli crtu gdje bi se iz Brisela i Berlina reklo  – ‘no, no’. Iz Berlina su jasno rekli gdje je to ‘no, no’. To je razlika između nas i vas”, rekao je Raspudić.

Podsjećamo, u listopadu će se u BiH, po svemu sudeći, održati opći izbori po Izbornom zakonu koji Bošnjacima omogućuje nametanje političkih predstavnika na svim razinama vlasti i izvjesno je kako će Bošnjaci ponovno nametnuti Hrvatima člana Predsjedništva BiH te formirati Vladu FBiH i Vijeće ministara bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda.

 

 

Ostavite facebook komentar