HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Obilježena 30. obljetnica Lipanjskih zora na Buni

30. obljetnica oslobođenja Bune i lijeve obale grada Mostara.

Sponzorisano

 

Na dostojanstven način obilježena je 30. obljetnica oslobođenja Bune i lijeve obale grada Mostara.

 

Prisjećamo se dana kada su naši branitelji sa čamcima prešli Neretvu u ranim jutarnjim satima i ovladali dominantnim kotama na Buni, zauzeli mostove i uspostavili komunikaciju, te na taj način osigurali da drugi branitelji mogu nesmetano ući u područje oslobađanja Bune.

Organizacijski odbor “Lipanjskih zora- Buna” podsjeća kako su se u dva dana, 14. i 15. lipnja, vodile su se žestoke borbe, nažalost četvorica branitelja su izgubila svoj život, ali se 15. lipnja neprijatelj povukao nakon što je na desnom krilu slomljena njegova napadna moć i tehnika kojom je napadao.

-Sljedećeg dana nastavilo se u pravcu Gnojnica i Blagaja, s novim snagama, koje su napravile prodor prema navedenim mjestima i već 16. ujutro ovladalo se čitavom južnom dolinom grada Mostara.

Prisjećamo se s pijetetom svih naših umrlih i poginulih branitelja, prisjećamo se zajedništva koje nas je krasilo i to zajedništvo želimo i danas ponovo oživjeti, kako bi uspjeli ostvariti potpunu slobodu hrvatskog naroda, navodi se u priopćenju.

Na obilježavanju obljetnice su sudjelovali uvijek dragi i rado viđeni gosti pripadnici 4. GB HV-a, kao i gosti iz naših susjednih općina, Čitluka, Čapljine i Širokog Brijega, čije su postrojbe sudjelovale u borbama za oslobođenje i očuvanje ovih prostora.

Na ovom obilježavanju odana je počast svim poginulim braniteljima služenjem Svete mise te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen parku na Buni uz prigodan program.

Po završetku programa upriličen je mimohod u svečanom postroju ratnih stjegova od Spomen parka do Trga 13. srpanj Buna.

Organizacijski odbor Lipanjskih zora posebno se zahvaljuje gostima iz 4. Gardijske brigade HV-a koji su došli u velikom broju i kao uvijek istakli dobro domaćinstvo na Buni, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, večer je protekla u ugodnom ozračju”.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar