HB.hteam.org

Portal hrvata HB

STOJKIĆ: HVO je akcijom Lipanjske zore spasio Hrvate i Bošnjake od genocida, a danas nam uzvraćaju

Viktor Stojkić: HVO je akcijom Lipanjske zore spasio Hrvate i Bošnjake.

Sponzorisano

 

Načelnik i ratni zapovjednik Policijske stanice Mostar te autor knjige Rat prije rata Viktor Stojkić rekao je u emisiji Kompas RTV Herceg-Bosne kako se od operacije Lipanjske zore može puno toga naučiti i kako može biti pouka i za ovu 2022. godinu.

 

„U to vrijeme smo bili u bezizlaznoj situaciji. Nitko nam nije davao ni promil šanse da ćemo uspjeti, a uspjeli smo. Bili smo jedinstveni, spremni dati jedan za drugoga živote. Bili smo dragovoljci“, kazao je Stojkić na 30. obljetnicu Lipanjskih zora kojom je HVO oslobodio dolinu rijeke Neretve od srpskoga agresora spasivši na tisuće civila.

Dodao je kako je i danas u političkim previranjima u BiH potrebno jedinstvo. „Vidim ga i nadam se kako ćemo ostvariti svoje ciljeve. Ne tražimo ništa što nemaju drugi. Što imaju jedni moraju imati i drugi i treći. Jedino tako BiH može funkcionirati.“

Prisjetio se i zloglasnoga generala Momčila Perišića i zapovijedi o granatiranju civilnih objekata u Mostaru. Rekao sam mu da je nama poznat njegov ručni rad u Zadru. „Kada smo se vidjeli prvi put iznenadio se da sam mlad. Pokušavao je pozitivno govoriti. Pokazivao toleranciju. Ali kako je vrijeme odmicalo počeo je pokazivati svoje pravo lice“, kazao je Stojkić.

Istaknuo je kako je u to vrijeme, dok je Perišić zapovijedao, na Mostar palo oko 80 tisuća granata.

„Ubijali su brojne civile – djecu, žene, starce, rušili naše domove, crkve, džamije. Grad su sravnili sa zemljom. HVO kojem je Predsjedništvo BiH i Skupština općine Mostar povjerila obranu grada spasio je na tisuće civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti od genocida – potpunog istrebljenja. Masovna grobnica u Uborku u kojem je agresor pogubio 114 civila nesrpske nacionalnosti je najbolji dokaz što su nam spremali. No uspjeli smo se oduprijeti i spasiti grad i Hercegovinu od opsade, okupacije i potpunog uništenja, kazao je Stojkić.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar