HB.hteam.org

Portal hrvata HB

LIJEČNICI PROSVJEDUJU! Tvrde da su preopterećeni poslom, a svi stignu raditi i privatno?!

Pod geslom “SOS za zdravstvo”, pet krovnih liječničkih udruga organizira u subotu veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Sponzorisano

 

Oni koji bi trebali prosvjedovati su – pacijenti.

 

Pod geslom “SOS za zdravstvo”, pet krovnih liječničkih udruga organizira u subotu veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim će iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. No, ne bune se protiv toga da uz osnovni posao smiju raditi i privatno, što ih većina čini. Tako primjerice gotovo sve liječnike zagrebačkih bolnica možete pronaći u privatnim praksama. I dok će te na njih u bolnici čekati mjesecima, u privatnoj praksi će te odmah biti na redu. 

U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistimaliječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Saborausklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje robovlasničkih ugovora za specijalizacije liječnika.

U biti, povećanje plaća svim liječnicima, riješilo bi problem.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, što apsolutno nije točno niti o tome postoje bilo kakve statistike. Biti liječnik u inozemstvu traži vrhunsko poznavanje jezika zemlje domaćina, a to među liječnicima nije često.

Tvrde da u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

No, zanimljivo je da pacijenti ne mogu doći ni do liječnika kada su oni tamo. Od pandemije koronavirusa primjerice u Zagrebu se do liječnika opće prakse ne može bez da se unaprijed naručuje. Ordinacije su prazne, a pacijenti na liječnika moraju čekati danima.recommended byPRETRAŽI OGLASERijeka: neprodane trosjede prodajem u pola cijene!SAZNAJ VIŠE

Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva.

Ista je situacija u svim dijelovima javnog sustava. Zdravstvo tu nije izuzetak.

No, oni koji bi protiv roga trebali prosvjedovati su građani, pacijenti, a ne oni koji su se sustavu itekako dobro prilagodili.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author