HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Hoće li HDZ 1990 ući u vlast s HDZ-om i Trojkom?

S obzirom na to da je HDZ BiH u pregovorima sa Osmorkom „zabetonirao“ broj ‘hrvatskih’ pozicija za sebe u nekoj novoj raspodjeli HDZ 1990 ne bi mogao računati na to da će ‘uletjeti’ na upražnjena mjesta NES-a i SBiH-a.

 

Nakon još jednog neuspješnog pokušaja da se u režiji SDA-ovog potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende na jednom mjestu sastanu Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nermin Nikšić kao predsjednici stranaka koje imaju članove rukovodstva Federacije BiH, sve je izvjesnije da će visoki predstavnik Christian Schmidt morati svojom odlukom prekinuti besmislenu trakavicu zbog koje se ne može formirati Vlada Federacije BiH.

 

Više nije pitanje hoće li Christian Schmidt svojom novom odlukom odblokirati ono što je samo zablokirao izmjenama izbornog zakona u noći nakon održanih izbora, već je pitanje hoće li ta odluka biti dugoročnog ili kratkoročnog karaktera. Najizglednija opcija jeste da visoki predstavnik donese odluku kojom će omogućiti da se Vlada FBiH formira uz potpis predsjednice i jednog potpredsjednika Federacije BiH. Potpredsjednik koji bi uskratio potpis imao bi pravo povući veto u svom nacionalnom klubu u Domu naroda. Da bi zaustavio imenovanje Vlade FBiH trebala bi mu podrška od 2/3 izaslanika.

Što ako iz većine odu NES i SBiH?

U cijeloj priči oko ovog rješenja koje se smatra najizglednijim ishodom kao trenutno najvažnije pitanje postavlja se hoće li ta odluka biti dugoročnog ili jednokratnog karaktera.

Ukoliko bi bila jednokratnog karaktera i primijenila se samo za izbor ove Vlade FBiH postoji opasnost da određene stranke istupe iz sadašnje parlamentarne većine. Ukoliko bi bila jednokratnog karaktera smatra se da bi podršku uskratile Stranka za BiH i NES, a ukoliko bude dugoročnog karaktera postoji opasnost da  HDZ BiH istupi iz parlamentarne većine.
Za potvrđivanje Vlade u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH potrebno je 50 glasova. HDZ i SDP imaju po 15 zastupnika, NiP ima 7, Naša stranka 6, PDA i BHI Fuada Kasumovića po jednog, NES pet, a SBiH četiri.
Ove stranke za sada imaju 54 glasa, što je više nego dovoljno za potvrđivanje Vlade FBiH. Međutim, NES i SBiH su ranije rekli da neće biti dio parlamentarne većine ukoliko OHR jednokratnom odlukom, “izbjegne” potpis Refika Lende.

Bez NES-a i SBiH-a, HDZ i stranke Trojke (SDP, NS i NiP) zajedno sa PDA-om i BHI imaju 45 mandata, što nije dovoljno za potvrđivanje novog saziva Vlade FBiH.
Također, postoji opcija da iz parlamentarne većine izađe samo NES, dok bi SBiH ostao dio vlasti, pa bi radi sigurnosti HDZ BiH i stranke Osmorke morale potražiti dodatnu podršku za novu Vladu Federacije BiH.
Kao logično rješenje nameće se uključivanje HDZ-a 1990 koji ima tri zastupnika i Hrvatskog nacionalnog pomaka, Hrvatske republikanske stranke i regionalne stranke POMAK koje imaju po jednog zastupnika. Na ovom planu očigledno su već pokrenuti određeni razgovori i pregovori.
Uključivanje HDZ-a 1990 kao članice HNS-a čini se logičnim rješenjem i zbog situacije u tri županije u kojima do sada još uvijek nije formirana vlast. Radi se o Hercegovačko-neretvanskoj, o Srednjobosanskoj i o županiji sa sjedištem u Livnu.

U ovim županijama HDZ 1990 politički faktor koji bi mogao olakšati i ubrzati formiranje vlasti na način da se ova stranka uključi u raspodjelu ministarskih pozicija. Kada je u pitanju Kanton 10 HDZ 1990 je sa HNP-om nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

Hoće li HDZ 1990 iskoristiti svoju poziciju?

No, u slučaju izlaska NES-a i SBiH-a iz federalne vlasti postavlja se pitanje nove raspodjele ministarskih pozicija u Vladi Federacije BiH. S obzirom na to da je HDZ BiH u pregovorima sa Osmorkom „zabetonirao“ broj ‘hrvatskih’ pozicija za sebe u nekoj novoj raspodjeli HDZ 1990 ne bi mogao računati na to da će ‘uletjeti’ na upražnjena mjesta NES-a i SBiH-a.

Eventualne ministarske pozicije morao bi tražiti na način da HDZ BiH odstupi s neke od sadašnjih pozicija i neko od ministarstava prepusti kadrovima HDZ-a 1990. Pozicije koje sada pripadaju NES-u i SBiH-u vjerojatno bi bile podijeljene između stranaka Trojke (SDP, NS i NiP). Međutim, ukoliko bi ostao uskraćen za ministarske pozicije HDZ 1990 bi mogao ‘profitirati’ u daljnoj raspodjeli rukovodećih mjesta u javnim poduzećima. Isto se odnosi i na HNP, HRS i POMAK.
S obzirom na već evidentne otorene trzavice između koalicije SBiH – NES i stranaka Trojke zbog imenovanja određenih kompromitiranih ministara u Vladu FBiH više je nego jasno da bi mnogima ovakav ishod možda bio i poželjnija varijanta za formiranje nove Vlade FBiH.
Kako god, u finišu pred formiranje nove Vlade Federacije BiH kao bitan faktor sada se pojavljuje i HDZ 1990, a do njihovih pregovaračkih sposobnosti ovisit će hoće li iskoristiti svoju trenutnu poziciju koja im može garantirati učešće u vlasti ili će se opredijeliti za oporbeno djelovanje zajedno sa SDA i DF te u slučaju propasti sadašnje parlamentarne većine čekati novo preslagivanje političkih karata.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author