HB.hteam.org

Portal hrvata HB

29. svibnja 1993. na planini Radovan (kod Uskoplja-Gornjeg Vakufa) pripadnici Muslimansko-bošnjačke takozvane “Armije RBiH” strijeljali su trojicu zarobljenih talijanskih humanitaraca Fabio Moreno, Sergio Lana i novinara Guido Puletti.

Bivši zapovjednik 3. bojne 317. brigade tzv. “Armije RBiH” Hanefija Prijić zvani Paraga osuđen je prvostupanjskom presudom na doživotni zatvor u Italiji zbog ubojstva trojice talijanskih humanitaraca u Uskoplju 1993.

 

29. svibnja 1993. na planini Radovan (kod Uskoplja-Gornjeg Vakufa) pripadnici Muslimansko-bošnjačke takozvane “Armije RBiH” strijeljali su trojicu zarobljenih talijanskih humanitaraca Fabio Moreno, Sergio Lana i novinara Guido Puletti.

 

Bivši zapovjednik 3. bojne 317. brigade tzv. “Armije RBiH” Hanefija Prijić zvani Paraga osuđen je prvostupanjskom presudom na doživotni zatvor u Italiji zbog ubojstva trojice talijanskih humanitaraca u Uskoplju 1993.

Takozvana “Armija RBiH” presrela je humanitarni konvoj, te tom prilikom ubili nedužne Talijanske humanitarce Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti. Strijeljanje su preživjeli Cristhian Penocchio i Agostino Zanotti.

Inače, u Guseru, na “cesti spasa” koja povezuje Uskoplje s Novim Travnikom grupa pripadnika Muslimansko-bošnjačkih snaga 29. je svibnja 1993. godine, u zasjedi, sačekala konvoj “Brešanske inicijative solidarnosti” i “Caritasa”, koji su činili kamion sa prikolicom i jedan automobil lada niva. Petorica Italijana su prebačeni u prikolicu traktora, a Hanefija Prijić Paraga, za kojega preživjeli humanitarci Zanotti i Penocchio kažu da je bio “zapovjednik s polumjesecom i zvijezdom” kojega su svi drugi slušali, sjeo je u ladu nivu, a kamion skrenut na plato “Raskršće”.

Na platou je kamion djelomično istovaren, a Paraga je sa Rasemom Handanović (jedna od odgovornih za zločin nad Hrvatima Trusine) u džipu krenuo prema planini Radovan. Paraga je bio povezan sa postrojbom “Zulfikar” čija je pripadnica bila i Rasema.

Za njim su se, na prikolici traktora, uputila petorica Talijana i dvojica pripadnika Muslimansko-bošnjačkih snaga tzv. “Armije RBiH”. Neposredno nakon toga strijeljana su trojica talijanskih humanitaraca, a Zanotti i Penocchio su se spasili bijegom.

Prema njihovim riječima pripadnici Muslimansko-bošnjačkih snaga tzv. “Armije RBiH” su prije strijeljanja od njih oduzeli vozila, sve dokumente i novce.

2. lipnja 1993. godine ophodnja UNPROFOR-a je na lokalitetu Rudnika Radovan pronašla tijela trojice dobrovoljaca Caritasa, inače talijanskih državljani.

Tijekom suđenja na Županijskom sudu u Travniku za ubojstva trojice talijanskih državljana, izvještaji međunarodne zajednice i njihovih promatrači, ustvrdili su kako je, pored leševa trojice Talijana, pronađen još jedan leš i to Hrvata iz Uskoplja – Mije Milića.

Inače, izvještaji, dalje navode, kako su tog svibnja 1993. u kanjonu Bistričke reke, odnosno mjestu Guser nestali i Rafael Žilić i Ante Đepina iz Travnika, a mnoge hrvatske obitelji nastanjene u tom kanjonu redovito pljačkane.

Izvještaj međunarodne zajednice o Paragi dalje navodi i spornu činjenicu kako politički i vojni vrh Muslimansko-bošnjačke takozvane “Armije RBiH” u vrijeme počinjenog kaznenog djela nije provodio istragu, pa tako u jednom od njih stoji “iako je Cikotić (Selmo) naredio daljnu istragu o incidentima s Talijanima, pokazalo se da ih uopće nije bilo”.

Već u lipnju 1991. dovodio je i zapovijedao odvođenja uskopaljskih Hrvata te na sastancima HVO-a i tadašnje TO-a naglašavao kako “s ustašama ne misli surađivati”.

Hrvati uskopaljskog i bugojanskog kraja smatraju ga odgovornim i za zločine u selu Bojska, u veljači 1993., kada su ubijena četiri člana obitelji Okadar (Ilija Okadar, Pavka Okadar, Franjo Okadar i Finka Okadar).

Franjo Okadar je zaklan, a Finka Okadar, njegova kćer, prije ubojstva, i silovana. U selo Bojska, s hrvatskim stanovništvom, koje se nalazilo na teritoriju pod kontrolom tzv. “Armije RBiH”, masakr nad hrvatskim stanovništvom, izvršili su upravo, vojnici Paragine brigade.

Paraga je, osim u Uskoplju, sudjelovao i u progonu Hrvata Bugojna gdje je u selu Gračanica, kojim je operirala njegova postrojba, likvidirana obitelj Miloš.

U srpnju 1993. Paraga je s pripadnicima tzv. “Armije RBiH” likvidirao članove obitelji Miloš – Ivicu Miloš i njegova dva sina Mladena i Draška, koji su već ranije, kao pripadnici HVO-a predali oružje Muslimanima-bošnjacima te se skrivali u podrumu kuće Draška Miloša.

U tom podrumu nalazila se i Lucija Miloš, supruga ubijenog Mladena Miloša, s maloljetnim sinom Matom. Luciju Miloš jedan od pripadnika tzv. “Armije RBiH” pokušao je silovati, a trojica zarobljenih muškaraca su premlaćivani, masakrirani i ubijeni.

Pored toga, Paragine postrojbe ubile su Niku Miloša i Nikicu Lučića koji su ranije bili zatočeni. Hanefija Prijić, zvani Paraga, za ove zločine, nikada nije odgovarao pred pravosuđem u BiH niti su ova ubojstva Hrvata Bugojna i Uskoplja bila predmetom istraga.

 

 

 

Izvor:twiter

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

⬇️Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.⬇️

 

Ostavite facebook komentar

About The Author