HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ČELNIK STRANKE ZA BIH/Nacionalistički istup Semira Efendića

Čelnik Stranke za BiH Semir Efendić očigledno proživljava noćne more i živi u strahu nakon serije uhićenja sarajevskih načelnika i bošnjačkih veleposlanika.

Sponzorisano

 

Čelnik Stranke za BiH Semir Efendić očigledno proživljava noćne more i živi u strahu nakon serije uhićenja sarajevskih načelnika i bošnjačkih veleposlanika.

 

Iznenada je počeo izgovarati nebuloze po sarajevskim medijima. Tako je disident iz SDA, iz kojeg očigledno nikada nije izašla nacionalistička mrlja u četvrtak navečer na lokalnoj sarajevskoj televiziji ispljuvao zastrašujuću nacionalističku gadost od koje se svaki normalan i prosvijećen Bošnjak i Sarajlija mora zacrvenjeti i posramiti.

Povezujući zadnja uhićenja svojih dojučerašnjh stranačkih i ideoloških prijatelja s promjenom vlasti Efendić se drznuo osumnjičiti i suce srpske nacionalnosti za progon Hadžibajrića, Memića i Skake, po crti nacionalne netrpeljivosti.

Nacionalističke izjave

Čelnik SBiH je naime potvrdio kako ne vjeruje Srbima u Sudu BiH jer, pazite budalaštine, ne navijaju za BiH i rade protiv države BiH. A, kako onda bošnjački suci rođeni u Sandžaku ili u Srbiji ili Crnoj Gori, a koji ne navijaju za matične reprezentacije nego za BiH mogu raditi u Tužiteljstvu i Sudu BiH. Možda se i oni ne dopadaju kolegama Srbima, ali nitko to ne oporava.

-Dokle god imamo VSTV kao tijelo koje postavlja i tužitelje i suce, to ne postoji nigdje na svijetu. To mora biti odvojen proces. Svugdje na svijetu je to odvojeno, kaže Efendić.

Efendića je očevidno slomila neizvjesnost i panika od mogućih policijskih provjera. Govoreći o privođenju Hažibajrića, Memića i Skake, Efendić je jasno izrazio svoj stav i nezadovoljstvo samim načinom privođenja navedenih bivših načelnika i jednog gradonačlenika, rekavši kako nije bilo potrebe za takvim ponižavanjem.

Kampanjski pristup

-Ja bih kao i većina građana Bosne i Hercegovine volio da je ovo dokaz da je pravna država počela da živi. Ali ja se bojim da to nije tako, baš zbog načina ovog jednog kampanjskog pristupa u tim poslovima. Mislim da bi bilo u redu da se riješio slučaj Džanan Memić, pa da se time pokaže da je pravosuđe postalo efikasno. Sada imamo jednu pravosudnu akciju, koja traje nekoliko dana i koja se indikativno dešava nakon promjene vlasti, a u suštini to ne bi trebalo da ima nikakve veze, barem teoretski u našoj državi ta pravosudna vlast i izvršna vlast ne bi smjele da imaju ikakve veze. Ali očito je da to nisu događaji koji su nepovezani i zbog toga se na neki način može reći da se ipak vidi neka vrsta političke konekcije. Naše pravosuđe je postavljeno na pogrešan način, dijeli pravne poučke čelnik SBiH, lojalnog partnetra Izetbegovićeve SDA.

Izvor: Dnevni list

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

hb.hteam.org

⬇️Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.⬇️

 

Ostavite facebook komentar